+slo-gun

Ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Μετά τις νέες σφοδρές καταγγελίες  για συνέχιση των κρουσμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του κόμματος και την περίπου ψυχρή απάντηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε νέα φάση όξυνσης μπαίνουν οι ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησης με το ΚΚΕ, μετά τις νέες σφοδρές καταγγελίες του τελευταίου για συνέχιση των κρουσμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του κόμματος και την περίπου ψυχρή απάντηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Έτσι κι αλλιώς όμως το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις κι από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ και το Ποτάμι να επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Περισσού «πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση των τηλεφωνικών συνακροάσεων, που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ την 1/12/2016, σήμερα (5/4/2017), παρατηρήθηκαν νέες επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «είναι απαράδεκτη καθυστέρηση -επί 4 και πλέον μήνες- της έκδοσης πορίσματος για την προηγούμενη καταγγελία» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν άμεσα να ερευνήσουν σε βάθος και το νέο αυτό σοβαρό γεγονός και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «το ΚΚΕ και με αφορμή το νέο κρούσμα, ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, τους υπεύθυνους των υπόλοιπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, καθώς επίσης και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Η κυβέρνηση επέλεξε να χαμηλώσει το θέμα, αντιμετωπίζοντάς το μόνο σε επίπεδο υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως για το συγκεκριμένο πρόβλημα και παραπέμπει σε γενικές πρωτοβουλίες:  

«Το ζήτημα της ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως ιδιαιτέρως κρίσιμο, ειδικά όταν διαπιστώνεται πως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει, δυστυχώς, τη δέουσα σημασία για την επίτευξή της.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του χρονίζοντος ζητήματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνολική παρέμβαση, η οποία αφορά στην προστασία τόσο των κυβερνητικών και κομματικών Επικοινωνιών όσο και αυτών που έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα, έχει στόχο τη ρύθμιση των σχετικών δικτύων, ώστε να επανακτηθεί συνολικά το απόρρητο των Τηλεπικοινωνιών.

Όσο για τις καταγγελίες περί συνακροάσεων, τονίζεται ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του και πως, από την πρώτη φορά που διατυπώθηκαν, έχει απευθυνθεί τόσο στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όσο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα προκειμένου να διερευνηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Νωρίτερα η ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι «η σημερινή νέα καταγγελία για το κρούσμα συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι πολύ σοβαρή» και τόνιζε ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών, είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, είναι απαράδεκτη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να δώσει σοβαρές εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει».

Το Ποτάμι από την πλευρά σημείωνε σε ανακοίνωσή του για το θέμα και την στάση της κυβέρνησης: «Δεν τους πτοεί τίποτα. Σύμφωνα και με τη νέα καταγγελία του ΚΚΕ συνεχίζονται οι συνακροάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα κομμάτων. Στο μεταξύ έχουν περάσει 4 μήνες από την προηγούμενη καταγγελία και πόρισμα δεν έχει βγει ακόμη. Όπως καμία απάντηση δεν έχουμε για τις καταγγελίες του Ποταμιού. Ποιος ακούει και για ποιον; Το παλιό σπορ των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων γνωρίζει νέες δόξες επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Πηγή: protothema.gr