Το μυστικό του Σόιμπλε και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Gazzetta team
Το μυστικό του Σόιμπλε και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μετά τη συνάντηση 70 λεπτών με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τον κύκλο των πολιτικών επαφών του στη γερμανική πρωτεύουσα και χθες το βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα, καθώς σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση έγινε σε ένα κλίμα μυστικότητας, δεν υπήρξαν διαρροές, κάμερες και φωτογράφοι. Μια ανάλογη συνάντηση είχε κάνει το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών κρατήθηκε απόλυτο εμπάργκο, όσον αφορά τις πληροφορίες για τις συνομιλίες χωρίς κανένα επίσημο σχόλιο ούτε από την ελληνική, ούτε από την γερμανική πλευρά.

Όπως γράφουν Τα Νέα και ο ανταποκριτής του Γιώργος Παππάς από το Βερολίνο, φαίνεται ότι υπήρξε ένα σημείο που «τρόμαξε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σκληρή γερμανική γραμμή για Grexit έφτασε μέχρι τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε. Οι «φωνές» των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών για το Grexit αποτύπωσαν το κλίμα στο Βερολίνο. Μάλιστα στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη πήγαν αρκετοί αντάρτες βουλευτές που καταψήφισαν τα ελληνικά προγράμματα.

Ο κ. Μησοτάκης έπρεπε ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μέρος της λύσης, ενώ ο δεύτερος φόβος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες απαιτήσεις σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης.

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι στην κυβερνητική πλευρά της Ελλάδας ελπίζουν ότι η Α. Μέρκελ θα εκβιαστεί όσο τραβάει η διαπραγμάτευση και υπό το φόβο νέου θερμού επεισοδίου θα απομονώσει τον Β. Σόιμπλε. Ωστόσο Γερμανοί βουλευτές του κόμματος της Α. Μέρκελ, εκτιμούν ότι η Καγκελάριος δεν θα αδειάσει τον υπουργό της, κάτι που φαίνεται να το γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε. Ο βουλευτής της CDU Γκούντερ Κριχ Μπάουμ είπε στα Νέα ότι θα συμβεί το αντίθετο και ότι η στήριξη της Γερμανικής πλευράς παρέχεται μόνο όσο ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Πηγή: newsbeast.gr