Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια ρωγμή στην Αφρική και εκτιμούν ότι μπορεί να χωριστεί στα δύο

Newsroom
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια ρωγμή στην Αφρική και εκτιμούν ότι μπορεί να χωριστεί στα δύο
Οι επιστήμονες έχουν συζητήσει γιατί η αφρικανική ήπειρος διασπάται και έχουν προβλέψει ότι η διάσπαση θα οδηγήσει σε έναν νέο ωκεανό

Οι γεωλόγοι πείθονται όλο και περισσότερο ότι ένας νέος ωκεανός δημιουργείται στην Αφρική, καθώς η ήπειρος συνεχίζει να χωρίζεται.

Χώρες όπως η Ζάμπια και η Ουγκάντα θα μπορούσαν μια μέρα να αποκτήσουν τις δικές τους ακτογραμμές λόγω του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής.

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, μετά από μια ξαφνική μεγάλη ρωγμή που εμφανίστηκε στην Κένυα το 2018.

Υπήρξε μια συνεχής επιστημονική συζήτηση σχετικά με το ποια ήταν η αιτία αυτής της ρωγμής, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε άμεσα από το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής.

Ωστόσο, ορισμένοι γεωλόγοι είπαν ότι οφείλεται στη διάβρωση του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, Lucía Pérez Díaz, πρότεινε έναν συνδυασμό των δύο. Είπε ότι η ρωγμή θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στη διάβρωση μαλακών εδαφών που γεμίζουν ένα παλιό ρήγμα.

Το πιο σημαντικό ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Ενώ οι αλλαγές της Γης μπορεί να μην φαίνονται αισθητές σε εμάς, οι τεκτονικές πλάκες κινούνται συνεχώς. Η λιθόσφαιρα της Γης, η οποία σχηματίζεται από τον φλοιό και το ανώτερο τμήμα του μανδύα, διασπάται σε μια σειρά από αυτές τις τεκτονικές πλάκες.

Όπως αναφέρθηκε, οι πλάκες αυτές δεν είναι σταθερές και η κίνηση που τις κάνει να μετακινούνται μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ρήγματος και στη δημιουργία ενός νέου ορίου πλακών, κάτι που σύμφωνα με τον Diaz συμβαίνει στο ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής.

Το ίδιο το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής εκτείνεται σε μια εκπληκτική απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από τον Κόλπο του Άντεν στα βόρεια προς τη Ζιμπάμπουε στα νότια.

Ως αποτέλεσμα, χωρίζει την αφρικανική πλάκα σε δύο άνισα μέρη: τη σομαλική και τη νουβική πλάκα.

Το ρήγμα έχει ποικίλα διαφορετικά χαρακτηριστικά σε όλη την απόσταση των 3.000 χιλιομέτρων, με το νότιο τμήμα να παρουσιάζει ρήγματα σε μεγαλύτερη έκταση

Αυτό σημαίνει ότι σε μια περίοδο δεκάδων εκατομμυρίων ετών, ένας νέος ωκεανός θα οδηγήσει σε εξάπλωση του θαλάσσιου πυθμένα σε όλο το μήκος του ρήγματος, κάτι που προφανώς έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

Μετά από αυτό ο ωκεανός θα πλημμυρίσει, αφήνοντας τελικά την αφρικανική ήπειρο μικρότερη και θα τη μετατρέψει σε ένα μεγάλο νησί που αποτελείται από τμήματα της Αιθιοπίας και της Σομαλίας να κάθεται στον Ινδικό Ωκεανό.