Οι ΗΠΑ προχωρούν στην επίθεση κατά της Κίνας στον «πόλεμο των μικροτσίπ» και μελετούν ένα «μπλόκο» σε ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις ενέργειές τους στον «πόλεμο των μικροτσίπ» κατά της Κίνας και εξετάζουν τον «αποκλεισμό» ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιρειών που συνεχίζουν να προμηθεύουν τσιπ στο Πεκίνο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκέφτεται να ενεργοποιήσει τον κανόνα άμεσων ξένων προϊόντων (FDPR), ο οποίος θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλλουν ελέγχους σε προϊόντα κατασκευασμένα στο εξωτερικό που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Αυτό επηρεάζει κυρίως εταιρείες όπως η ASML από την Ολλανδία και η Tokyo Electron από την Ιαπωνία, που κατασκευάζουν κρίσιμο εξοπλισμό για την παραγωγή τσιπ.
Η απόφαση των ΗΠΑ να περάσουν στην επίθεση κατά της Κίνας στον αποκαλούμενο «πόλεμο των μικροτσίπ» και να εξετάσουν τον «αποκλεισμό» των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιρειών έχει αρκετές επιπτώσεις και λόγους:
Έλεγχος της Προηγμένης Τεχνολογίας: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεσία τους στην προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών, που είναι κρίσιμη για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από τα έξυπνα τηλέφωνα μέχρι τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Με τον αποκλεισμό της Κίνας από αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες, οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να αναπτύξει τις δικές της προηγμένες τεχνολογίες, που θα μπορούσαν να έχουν εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές.
Εθνική Ασφάλεια: Η ανάπτυξη και η πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις για να βελτιώσει τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές της ικανότητες. Ο αποκλεισμός των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιρειών θα αποτρέψει την Κίνα από το να βρει άλλες πηγές για την απόκτηση αυτών των προηγμένων μικροτσίπ.
Οικονομική Πίεση: Αυτό το μέτρο είναι επίσης μια μορφή οικονομικής πίεσης. Δυσκολεύοντας την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς, οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιβραδύνουν την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Συμμαχίες και Γεωπολιτική: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Πιέζοντας αυτούς τους συμμάχους να ενταχθούν στον αποκλεισμό, οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενωμένο μέτωπο κατά της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών. Αυτό όχι μόνο απομονώνει την Κίνα, αλλά και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Αγορά: Ο αποκλεισμός θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών. Οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες μπορεί να χάσουν μια σημαντική αγορά στην Κίνα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδά τους και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες μπορεί επίσης να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα εάν η παραγωγή μεταφερθεί σε άλλες αγορές πιο σταθερές και με λιγότερους περιορισμούς.
Αντιδράσεις και Συνέπειες: Η Κίνα πιθανότατα θα αντιδράσει σε αυτό το μέτρο επιταχύνοντας την δική της ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών και μειώνοντας την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επένδυση στην εσωτερική έρευνα και ανάπτυξη της Κίνας, καθώς και στην αναζήτηση νέων εμπορικών συμμαχιών.
Συνοπτικά, η κίνηση των ΗΠΑ να εξετάσουν έναν αποκλεισμό των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιρειών στον «πόλεμο των μικροτσίπ» έχει σημαντικές στρατηγικές, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις, σχεδιασμένες να διατηρήσουν την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ, να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια και να ενισχύσουν τις διεθνείς τους συμμαχίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λευκός Οίκος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση τη στιγμή που πρόκειται να επιβάλει αυτό το μέτρο. Ο λόγος είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες πιστεύουν ότι οι περιορισμοί που έχουν ήδη επιβληθεί στις εξαγωγές προς την Κίνα ήταν αρνητικοί και έχουν προκαλέσει ζημιά στις δραστηριότητές τους και πιέζουν για αλλαγές.
Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι βλέπουν ελάχιστους λόγους να αλλάξουν τις πολιτικές τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Στόχος είναι να πειστούν οι σύμμαχοι, οι οποίοι έχουν ήδη περιορίσει ορισμένες αποστολές βασικού εξοπλισμού, να περιορίσουν τη δραστηριότητα των εταιρειών τους. Θέλουν ιδιαίτερα να κόψουν τη δυνατότητα συντήρησης και επισκευής περιορισμένου εξοπλισμού ήδη στην Κίνα, κάτι που απαγορεύεται στις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τις τελευταίες σκέψεις ενός ανθρώπου λίγα λεπτά πριν πεθάνει
- Δικαστήριο απαγόρευσε σε γονείς να δώσουν στο παιδί τους ένα ιστορικό όνομα: Φοβήθηκε για μελλοντικό bullying
- Ο γηραιότερος κροκόδειλος στον κόσμο έχει έξι συντρόφους και περισσότερα από 10.000 παιδιά (vid)