Κυβερνητικές πηγές για ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»
- Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;»
- Καραμανλής: «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε Τίρανα, Σκόπια»
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν τις σημερινές ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας τα εξής: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».
Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;»
Κριτική στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της κυβέρνησης σε πτυχές της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει εάν θα πάει σε πολιτική απομόνωση ή σε πολιτική ολοκλήρωση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός επιμένοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η «γουόκ» Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως στην Ευρώπη παρατηρείται «πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας» και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι λαοί μίλησαν και δεν πρέπει να αγνοηθούν από ένα Διευθυντήριο, ξεκομμένο από τη λαϊκή βούληση. Αναφορικά με τα της εσωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα τη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» και διερωτήθηκε κατά πόσον ο πρωθυπουργός άκουσε τους βουλευτές του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα ανέκαθεν είχε «ανοιχτές τις πόρτες του, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες, άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Το ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο δε συνιστά πολιτική πρόταση».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι «η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος, είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το κάνει, είναι δική του ευθύνη και δίκη μου ευθύνη να το επισημαίνω». Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο «για τη μία ταπείνωση μετά την άλλη» και χαρακτήρισε χωρίς καμία λογική το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που ο Ερντογάν διδάσκει στη νεολαία του τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση, όπως είπε, να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στο φόντο της συνεχιζόμενης στάσης της κατά του ευρωβουλευτή πλέον και νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη, να δρομολογήσει την απεμπλοκή της χώρας από τη συμφωνία των Πρεσπών και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «δελφινάριο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ψελλίζει «ασύνταχτες ανοησίες».
Καραμανλής: «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε Τίρανα, Σκόπια»
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, πήρε τον λόγο μετά τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».
Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε περισσότερο στις εξελίξεις που μαίνονται στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές και στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να στείλει αυστηρό μήνυμα σε Τίρανα και Σκόπια.
«Ας υπογραμμιστεί ακόμα ότι σε ό,τι αφορά συμπεριφορές που υποκρύπτουν αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια: Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί» είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στάθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, αναλύοντας τόσο τις παραμέτρους που οδήγησαν στα μεγάλα ποσοστά αποχής όσο και την άνοδο της Ακροδεξιάς.
«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη, στην οποία πιστέψαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε για δεκαετίες, διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της, ορατά από καιρό, έγιναν εμφανή και αυταπόδεικτα» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μιας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας» υπογράμμισε.
«Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωρητική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, η ΕΕ στην ουσία απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της: Τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους ως την ανάγκη μεταφοράς πόρων από τον οικονομικά εύρωστο Βορρά στον ασθενέστερο Νότο» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα η διαρκής διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, αφού κάνει τους λίγους πλουσιότερους και περιθωριοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα» συμπλήρωσε επίσης.
«Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα. Κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους» πρόσθεσε ο Κώστας Καραμανλής.
«Η άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι.
Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, τον θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια» συμπλήρωσε επιπρόσθετα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Υπουργείο Υγείας: Τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό - Πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς
- Τζάκρη, Καρανίκας, Καφαντάρη, Κουρουμπλής ανάμεσα στους 77 που παραιτήθηκαν από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους
- H πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ: Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ελλάδα