Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική

Newsroom
Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 2000 χρόνια.

Το λιώσιμο των πάγων - που είναι 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου - στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύνολο των κλιματικών δεδομένων CMIP6 για να εξετάσουν την εκτεταμένη απώλεια θαλάσσιου πάγου που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική. Με τον κίνδυνο να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, οι επιστήμονες κρουούν τον κώδωνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το 2023, ο πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αν και ο θαλάσσιος πάγος αυξανόταν σταθερά μέχρι το 2015.

Χρησιμοποιώντας το σύνολο δεδομένων, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 18 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσει την αιτία μιας τόσο απότομης μείωσης των θαλάσσιων πάγων.

Η επικεφαλής συγγραφέας Ρέιτσελ Ντάιμοντ εξήγησε ότι ενώ η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των θαλάσσιων πάγων το 2023 έγινε πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξακολουθεί να θεωρείται πολύ σπάνια σύμφωνα με τα μοντέλα.

Η ίδια αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το μεγάλο σύνολο κλιματικών μοντέλων για να διαπιστωθεί πόσο απίθανο ήταν στην πραγματικότητα να έχουμε τόσο χαμηλούς θαλάσσιους πάγους το 2023. Έχουμε μόνο σαράντα πέντε χρόνια δορυφορικών μετρήσεων των θαλάσσιων πάγων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση των αλλαγών στην έκταση των θαλάσσιων πάγων.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, το ρεκόρ της ελάχιστης έκτασης των θαλάσσιων πάγων θα ήταν ένα γεγονός που θα συνέβαινε μία φορά στα 2000 χρόνια χωρίς την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα μοντέλα για να εξετάσουν πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να ανακάμψει ο θαλάσσιος πάγος. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια δεν επιστρέφει όλος ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική.