Oι χειρότεροι καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας: Η χρονιά που «έσπασαν» τα θερμόμετρα

Oι χειρότεροι καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας: Η χρονιά που «έσπασαν» τα θερμόμετρα
Με αφορμή τον σημερινό καύσωνα που «δοκιμάζει» τη χώρα μας, σας παρουσιάζουμε τους καύσωνες που έχουν σαρώσει την Ελλάδα.

Σε συνθήκες καύσωνα θα βρεθεί από σήμερα η χώρα μας, καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο κατευθύνονται ανατολικά και αναμένεται να ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που εξέδωσε χθες Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και ειδικά σε ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θαλάσσια αύρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα δούμε θερμοκρασίες έως 41 °C και 42 °C, πιθανόν κατά τόπους έως και 43 °C.

1

Με αφορμή τον σημερινό καύσωνα θυμόμαστε όλες τις ακραίες θερμοκρασίες που «χτύπησαν» τη χώρα μας από το 1958 μέχρι και σήμερα.

Αύγουστος 1958

Με 47,2 °C που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Αύγουστο του 1958, θεωρείται ένας από τους χειρότερους καύσωνες που είχαμε ποτέ στη χώρα. Οι αφόρητες θερμοκρασίες κράτησαν περίπου μια εβδομάδα και άφησαν πίσω τους 600 νεκρούς.

Ιούλιος 1973

Ο Ιούλιος του 1973 είχε τρεις μέρες με αποπνικτική ζέστη. Το θερμόμετρο έδειξε στην Τανάγρα 46 °C, στη Λαμία 46,5 °C, στην Ελευσίνα 46,4 °C, στην Αγχίαλο 46,2 °C και στη Λάρισα 45,2. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα.

1

Ιούλιος 1987

Επί έντεκα ημέρες ολόκληρη η χώρα, και περισσότερο η Αττική, είχε παραδοθεί στον ανελέητο καύσωνα. Στην Ελευσίνα το θερμόμετρο ανέβηκε στους 45 °C και στη Νέα Φιλαδέλφεια στους 44 °C. Έχει μείνει γνωστός ως ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της χώρας, αφού η παρατεταμένη διάρκειά του άφησε πίσω 1.300 νεκρούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν αυτόν τον αριθμό θεωρώντας ότι η πραγματική εικόνα συγκαλύφθηκε για πολιτικούς λόγους.

Αύγουστος 1994

Τον Αύγουστο του 1994 σημειώθηκε άλλος ένας ισχυρός καύσωνας, με μέγιστες θερμοκρασίες τους 44° C. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν διάρκεια πέντε ημέρες από τις 10-15 Αυγούστου 1994 ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες είχαν καταγραφεί σε Λαμία, Τρίπολη και τη Λάρισα.

Ιούνιος 2007

Ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας Ιούνιο μήνα. Συγκεκριμένα, αυτό το κύμα αφόρητης ζέστης έχει μείνει στην ιστορία γιατί συνδέθηκε με δραματικά γεγονότα που όπως ήταν φυσικό πήραν πολιτικές διαστάσεις. Από τις 23 μέχρι και τις 28 Ιουνίου ο υδράργυρος έδειχνε 47.5 °C στην Αττική και στο Άργος 46.4 °C. Παράλληλα, ολόκληρη η χώρα είχε παραδοθεί στις φλόγες και το κράτος μοιάζε ανήμπορο να ανταπεξέλθει. Στις 24 του μήνα και ενώ οι θερμοκρασίες ήταν στα ύψη, στη Ζαχάρω Ηλείας ξέσπασε πυρκαγιά σαρώνοντας τελικά όλο το νομό. Η φωτιά άφησε πίσω της δεκάδες θύματα και μια τεράστια διαμάχη περί ευθυνών. Λίγο αργότερα, και η Πάρνηθα παραδίδεται στις φλόγες με τους κατοίκους της Αττικής να κλείνονται στα σπίτια τους λόγω της δύσπνοιας από τη φωτιά και τα αποκαΐδια που έφταναν στα μπαλκόνια τους. Ο απολογισμός κόβει την ανάσα και στη χώρα κηρύσσεται εθνικό πένθος. Συνολικά χάθηκαν 84 συνάνθρωποί μας, 6.000 έμειναν άστεγοι, 60.000 ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο, 1.500 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη. Χαρακτηρίστηκε «μαύρο καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνας, ήταν το 2010, 8 με 20 Αυγούστου, οπότε η θερμοκρασία ξεπέρασαν τους 41 βαθμούς Κελσίου ωστόσο, το πιο θερμό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει στους 46 βαθμούς Κελσίου ήταν ήταν το 2022 από 27 Ιουλίου ως 6 Αυγούστου.

1