Η πρώτη εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου: Άνοδος της Ακροδεξιάς, «στραπάτσο» για Σολτς, «Βατερλώ» για Μακρόν

Η πρώτη εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου: Άνοδος της Ακροδεξιάς, «στραπάτσο» για Σολτς, «Βατερλώ» για Μακρόν
Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη σε μεγάλες χώρες επιβεβαιώνονται από τα πρώτα αποτελέσματα

Επικίνδυνη στροφή στη δεξιά δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, για τις ευρωεκλογές, στις οποίες κλήθηκαν να ψηφίσουν οι πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γαλλία δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, είναι πρώτη με ποσοστό άνω του 30% των ψήφων. Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ στην ιστορία του Εθνικού Συναγερμού

Το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν, με επικεφαλής τη Βαλερί Χέιερ, ήρθε δεύτερο με 15,2%, ενώ οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 14% στη Γαλλία. Η ακροδεξιά Reconquest του Ερίκ Ζεμμούρ βρίσκεται στο 5,5%, ενώ το αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI) έχει συγκεντρώσει 8,3%.

Και στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατευθύνονται προς την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του exit poll στη Γερμανία.

Το Χριστιανοδημοκρατικό CDU/CSU βρίσκονται σε πορεία για να συγκεντρώσουν έως και 30% των ψήφων και το ακροδεξιό AfD πρόκειται να λάβει 16-16,5%, με το SPD πολύ πίσω με 14%.

Τις ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο αποτυπώνει σχετικό γράφημα με τις δυνάμεις των κομμάτων.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι αποτυπώνονται αναλυτικά:

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία του europeelects.eu για την προτίμηση ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες επί της ουσίας, αποσπούν το 21,3%, παραμένοντας η κορυφαία πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Κεντροαριστερά -ή Σοσιαλδημοκρατία- ακολουθεί με 18,4% στη δεύτερη θέση, διατηρώντας προς το παρόν μια ισχυρή παρουσία, αλλά η τρίτη δύναμη είναι πλέον το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), στο οποίο ανήκει η Ελληνική Λύση, δίπλα στα «Αδέλφια της Ιταλίας», της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο μακρονικός φιλελευθερισμός (Renew Europe) προσέλκυσε το 11,21% των ψηφοφόρων, ενώ το σκληροπυρηνικό ακροδεξιό μέτωπο ID (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) στο οποίο κυριαρχεί η μορφή της Μαρίν Λε Πεν (δια του αντιπροσώπου της, του Τζορντάν Μπαρντελά) κερδίζει 8,33%. Επομένως, το 12,08% του ECR, συν το 8,33% του ID, καθιστούν την ακροδεξιά δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο -αν και αυτό είναι θεωρητικό. Η συμμαχία μεταξύ των δύο ομάδων, παρά την ιδεολογική ταύτιση, παραμένει ένα ερωτηματικό -στην καλύτερη περίπτωση.