Εκτιμήσεις για ρεκόρ αποχής από τις κάλπες: Στο 26,1% η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές έως τις 14:30!

Εκτιμήσεις για ρεκόρ αποχής από τις κάλπες: Στο 26,1% η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές έως τις 14:30!
Στις κάλπες σήμερα η Ευρώπη για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή στη χώρα μας να αναμένεται να καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ.

Νέο ιστορικό χαμηλό αναμένεται να καταγράψει η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν θα φτάσει ούτε το 52,6%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό καταγεγραμμένο στις ευρωεκλογές του 2009. Αντίθετα, η συμμετοχή προβλέπεται να πέσει ακόμα πιο χαμηλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, στις φετινές Ευρωεκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 9,8 εκατ. (9.796.330) πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ψηφίζουν στις σημερινές Ευρωεκλογές περίπου 111.000 17άρηδες. Πρόκειται 57.519 αγόρια και 54.306 κοπέλες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπoυργείο Εσωτερικών, από το πρωί έως και τις 2:30 μετά το μεσημέρι η συμμετοχή, ήταν στο 26,1%,

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την αυξημένη αποχή περιλαμβάνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ευρωπαϊκά θέματα και την αίσθηση ότι οι ψήφοι τους δεν θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές. Όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Ανδρέας Δρυμιώτης, «ο κόσμος είναι κουρασμένος από εκλογές τον τελευταίο καιρό. Μέσα σε έναν χρόνο είχε 2 βουλευτικές εκλογές, και αυτοδιοικητικές. Γι΄αυτό βλέπουμε την δυσανεξία του κόσμου». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις εκλογές η αποχή. Η αποχή θα κρίνει πολλά πράγματα. Είναι η πρώτη φορά που δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες και αυτό να ενισχύσει την αποχή. Εάν η αποχή είναι οριζόντια, τους επηρεάζει όλους εξίσου. Αλλά άμα είναι μονόπλευρη εκεί μπορεί να δούμε μεγάλες εκπλήξεις».