Αυτό είναι το συμπλήρωμα που μπορεί να μειώσει την επιθετική σου συμπεριφορά

Επιμέλεια: Newsroom
Αυτό είναι το συμπλήρωμα που μπορεί να μειώσει την επιθετική σου συμπεριφορά
Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πολλά υποσχόμενη οδό για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς μέσω διαιτητικών συμπληρωμάτων.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθετική συμπεριφορά. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3, που συνήθως διατίθενται ως χάπια ιχθυελαίου, αποτέλεσαν το επίκεντρο της έρευνας.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Aggression and Violent Behavior, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 3.918 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος ωμέγα-3 συσχετίστηκε με μέση μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς κατά 22%.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 για τη μείωση της επιθετικότητας, ανεξάρτητα από το αν το περιβάλλον είναι η κοινότητα, η κλινική ή το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Adrian Raine.

«Τα ωμέγα-3 δεν είναι μια μαγική σφαίρα που θα λύσει πλήρως το πρόβλημα της βίας στην κοινωνία. Μπορεί όμως να βοηθήσει; Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί, και θα πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε με βάση τη νέα γνώση που έχουμε», πρόσθεσε ο Raine.

Ο Raine και η Lia Brodrick εξέτασαν 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για να εξετάσουν τον αντίκτυπο του συμπληρώματος ωμέγα-3 στη συμπεριφορά σε διάφορες ηλικίες, φύλα και διάρκειες θεραπείας. Ωστόσο, σημείωσαν ότι λίγες από τις μελέτες περιλάμβαναν αξιολογήσεις παρακολούθησης με τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, περιορίζοντας την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του συμπληρώματος.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να αξιολογηθεί κατά πόσον τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την επιθετικότητα μακροπρόθεσμα», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πολλά υποσχόμενη οδό για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς μέσω διαιτητικών συμπληρωμάτων, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη και οι πρακτικές εφαρμογές των ωμέγα-3 σε διάφορα περιβάλλοντα.