Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο Έλγιν δεν ήταν μόνο κλέφτης αλλά και ψεύτης»

Επιμέλεια: Newsroom
Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο Έλγιν δεν ήταν μόνο κλέφτης αλλά και ψεύτης»
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ στην αποκάλυψη ότι υπάρχει «φιρμάνι» το οποίο ζητούσε τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν στη Μεγάλη Βρετανία.

«Η αλήθεια είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ποτέ ότι έχει το φιρμάνι, έχουν ένα ανεπίσημο γράμμα που είναι στα ιταλικά και αυτό δεν έχει σφραγίδα από τον σουλτάνο». Αυτό υποστήριξε η δημοφιλής συγγραφέας και μέλος της επιτροπής για τα γλυπτά του Παρθενώνα, Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της πολυετούς διεκδίκησης από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για την επανένωση των Μαρμάρων, λέγοντας: «Νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί τώρα το κοινό ξέρει ότι ο Έλγιν ίσως ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν ένας ψεύτης. Γιατί δεν έχουμε βρει ποτέ την επίσημη άδεια που είπε ο Έλγιν ότι είχε από τον σουλτάνο».

Επισήμανε, ακόμη, πως «είναι μια ευκαιρία για το Βρετανικό Μουσείο να πουν “ναι, πρέπει να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει φιρμάνι, μία επίσημη άδεια από τον Σουλτάνο, ίσως πρέπει να αλλάξουμε γνώμη”».

Μεταξύ άλλων, Βικτόρια Χίσλοπ αναφέρθηκε στον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου αλλά και στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις κάλπες της 4ης Ιουλίου.

Τέλος, όπως είπε: «Αλλά από την κυρία Μποζ είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε την αλήθεια και τώρα ξέρουμε δεν μπορεί να πει το Βρετανικό Μουσείο ότι είχε ένα επίσημο έγγραφο[…] Τώρα από την Τουρκία λένε ότι δεν υπήρχε και αυτό σκεφτόμαστε όλοι που έχουμε διαβάσει πάρα πολύ για τον Έλγιν. Ναι, δεν ήταν ένας καλός άνθρωπος που τα έκανε όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Είχε πει “ναι έχω άδεια, θα πάρω τα γλυπτά’’. Δεν είχε ποτέ άδεια να το κάνει αυτό».