Η μοναδική στιγμή που αετός πιάνει το θήραμα του (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η μοναδική στιγμή που αετός πιάνει το θήραμα του (vid)
Αυτό το μοναδικό πρότυπο διατροφής αναδεικνύει τη διασύνδεση του οικοσυστήματος και τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο σολομός στη διατροφή αυτών των ισχυρών πτηνών.

Οι φαλακροί αετοί, που φημίζονται για τη μεγαλοπρεπή παρουσία τους και τις έντονες κυνηγετικές τους ικανότητες, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον σολομό ως πηγή τροφής τόσο κατά το στάδιο της ωοτοκίας όσο και κατά το στάδιο της αναπαραγωγής του σολομού.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου της αναπαραγωγής, οι φαλακροί αετοί πιάνουν ζωντανούς, εξασθενημένους σολομούς που μεταναστεύουν από τον ωκεανό προς τα ανάντη σε ρεύματα ή ποτάμια γλυκού νερού. Αυτοί οι σολομοί αναλαμβάνουν ένα τρομερό ταξίδι πίσω στα νερά όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους, παρέχοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους αετούς να τους κυνηγήσουν.

Στο στάδιο της αναπαραγωγής, όταν οι σολομοί έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και είναι είτε νεκροί είτε πεθαίνουν, οι φαλακροί αετοί στρέφουν την προσοχή τους σε αυτά τα εύκολα διαθέσιμα κουφάρια.

Η περίοδος αναπαραγωγής σολομού στην Αλάσκα, μια κρίσιμη περίοδος τόσο για τον σολομό όσο και για τους φαλακρούς αετούς, διαρκεί συνήθως από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του χειμώνα. Αυτή η περίοδος παρέχει ένα ζωτικό παράθυρο για τους αετούς να γευματίσουν και να προετοιμαστούν για τους σκληρότερους μήνες που έρχονται.