«Οι δέκα πληγές του Φαράω»: Χιλιάδες γρύλοι έκαναν έφοδο σε σπίτι στην Καλιφόρνια (vid)

«Οι δέκα πληγές του Φαράω»: Χιλιάδες γρύλοι έκαναν έφοδο σε σπίτι στην Καλιφόρνια (vid)
Το θέαμα των χιλιάδων γρύλων που καλύπτουν το τοπίο είναι μια έντονη υπενθύμιση της διασύνδεσης μεταξύ των κλιματικών συνθηκών και οικολογικών φαινομένων.

Την Τρίτη, 14 Μαΐου, ένα σμήνος από γρύλους κατέβηκε στη μικρή πόλη Spring Creek στη βόρεια Νεβάδα, καλύπτοντας δρόμους και φράχτες, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μοιράστηκε η κάτοικος της περιοχής Kyra Adams. Το βίντεο, που αναρτήθηκε στο TikTok, απεικονίζει χιλιάδες από αυτά τα έντομα να χοροπηδούν και να σέρνονται κατά μήκος ενός δρόμου και ενός φράχτη, δημιουργώντας ένα δραματικό και ανησυχητικό σκηνικό.

«Καλύπτουν τα σπίτια μας, τα κτίρια και όταν πατήσουν θα αιματοκυλήσουν τους δρόμους μας και θα αφήσουν μια φρικτή μυρωδιά από το να κάθονται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο!» δήλωσε η Adams στο Storyful, τονίζοντας τη σημαντική αναστάτωση και τη δυσάρεστη κατάσταση που προκάλεσε η εισβολή.

@abcnews

Massive swarms of crickets have been invading northern Nevada and creating issues for farmers, businesses and residents in the region — including the people living in this home in the town of Spring Creek.

♬ original sound - ABC News

Το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Ρίνο, εξηγεί ότι οι συνθήκες ξηρασίας αποτελούν βασικό παράγοντα ενθάρρυνσης της εξάπλωσης του γρύλου. Η περιοχή Καλιφόρνια-Νεβάδα εισήλθε πρόσφατα στην ξηρή περίοδο, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, επιδεινώνοντας την πιθανότητα τέτοιων προσβολών.

«Σε μεγάλους αριθμούς, η διατροφή τους μπορεί να συμβάλει στη διάβρωση του εδάφους, στην κακή ποιότητα των υδάτων, στην εξάντληση των θρεπτικών στοιχείων των εδαφών και ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές στα λιβαδικά και καλλιεργούμενα οικοσυστήματα», αναφέρει το πανεπιστήμιο. Αυτό υπογραμμίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των γρύλων, πέρα από την άμεση ενόχλησή τους στους κατοίκους της πόλης.

Καθώς το Spring Creek αντιμετωπίζει αυτή τη φυσική εισβολή, η ανθεκτικότητα της κοινότητας δοκιμάζεται από μια ακόμη πρόκληση που παρουσιάζει το ξηρό κλίμα της περιοχής. Το θέαμα των χιλιάδων γρύλων που καλύπτουν το τοπίο είναι μια έντονη υπενθύμιση της διασύνδεσης μεταξύ των κλιματικών συνθηκών και των οικολογικών φαινομένων.