Οι συναυλίες που έχουν προκαλέσει αληθινούς σεισμούς: Ποια έφτασε τα 2,3 Ρίχτερ

Οι συναυλίες που έχουν προκαλέσει αληθινούς σεισμούς: Ποια έφτασε τα 2,3 Ρίχτερ
Αυτές είναι οι συναυλίες που ταρακούνησαν τη Γη κυριολεκτικά.

Είναι γεγονός πως ορισμένες συναυλίες είναι ικανές να προκαλέσουν πραγματικούς σεισμούς. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως όταν πολλές χιλιάδες παρευρισκόμενοι πηδούν όλοι μαζί σε έναν ρυθμό, οι δονήσεις μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές για να δημιουργήσουν μικρούς σεισμούς. Πρόσφατα, ερευνητές από τη Σεισμολογική Εταιρεία της Αμερικής δημοσίευσαν την μελέτη τους στο Seismological Research Letters, στην οποία αποκαλύπτουν τις πιο «σεισμικές» συναυλίες που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Και ποιος βγαίνει στην κορυφή από τους σταρ που ταρακουνούν περισσότερο τις τεκτονικές πλάκες; Η Taylor Swift κατά τη διάρκεια της πιο ακριβής περιοδείας καλλιτέχνη που έχει γίνει ποτέ, του Eras Tour! Συνέβη στις 22 Ιουλίου 2023 στο Σιάτλ, στο Lumen Field, όπου οι συνολικά 72.171 Swifties που βρέθηκαν στο στάδιο προκάλεσαν σεισμό, που έφτασε το 2,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι έχουν ονομάσει αυτό το φαινόμενο “Swift Quake”.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Τράβις Σκοτ ​​- ο οποίος πρόσφατα γλέντησε στην Ελλάδα - και η συναυλία του στο Circus Maximus στη Ρώμη, στις 7 Αυγούστου 2023. Εκείνο το βράδυ, 60.000 θαυμαστές του έδωσαν τα πάντα, προκαλώντας έναν σεισμό που έφτασε το 1,3 της κλίμακας Ρίχτερ.

...

Μια θέση πιο κάτω βρίσκουμε τον τραγουδιστή της country, Garth Brooks, ο οποίος ταρακούνησε το Tiger Stadium της Λουιζιάνα στις 30 Απριλίου 2022, με 102.000 κόσμο να χορεύει και να τραγουδά.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, όμως, σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα. Στη Βαρκελώνη, στις 14 Μαΐου 2016, σε ένα καυτό Camp Nou, ο ροκάς από το Νιου Τζέρσεϊ, έχοντας 65.000 φανατικούς οπαδούς του εκεί, προκάλεσε έναν μικρό σεισμό στην ισπανική πόλη. Δεν αποκαλείται τυχαία άλλωστε The Boss.

Mπορεί να απορείς τώρα: «μα καλά που είναι οι heavy metal μπάντες;». Πάνω σε αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συναυλία των Metallica στο SoFi Stadium της Καλιφόρνια, «είχε τα πιο αδύναμα σήματα όσον αφορά το ισχυρότερο σεισμικό μέγεθος από κάθε συναυλία». Οι επιστήμονες, βέβαια, έχουν μια εξήγηση γι’ αυτό. «Οι οπαδοί της metal δεν χοροπηδούν, είναι πιο πιθανό να εξασκηθούν στο headbanging», υποστηρίζουν.

Και κάπως έτσι, η Taylor Swift μπαίνει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για την πιο σεισμική συναυλία του πλανήτη.