Eurovision 2024: Έτσι ψήφισε το κοινό - Οι επιτροπές «χαντάκωσαν» τη Σάττι (vid)

Eurovision 2024: Έτσι ψήφισε το κοινό - Οι επιτροπές «χαντάκωσαν» τη Σάττι (vid)
Το Nemo κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision 2024 μετά από μια τεταμένη αναμέτρηση μεταξύ της Ελβετίας και της Κροατίας.

Το βράδυ του Σαββάτου (11/5) ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε με συγκλονιστικό τρόπο, με την Ελβετία να αναδεικνύεται νικήτρια σε ένα συγκλονιστικό φινάλε απέναντι στην Κροατία.

Το Nemo κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision 2024 μετά από μια τεταμένη αναμέτρηση μεταξύ της Ελβετίας και της Κροατίας. Η Ελβετία εξασφάλισε την πρώτη θέση με 365 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές, ενώ η Γαλλία ακολούθησε από κοντά στη δεύτερη θέση με 218 βαθμούς. Η Κροατία εξασφάλισε την τρίτη θέση με 210 βαθμούς.

Μετά τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του κοινού πρόσθεσε περαιτέρω αγωνία στον διαγωνισμό. Μέσω τηλεφωνημάτων και γραπτών μηνυμάτων, οι τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους, με την Κροατία να προηγείται στην ψηφοφορία του κοινού με 337 βαθμούς.

Με μια θριαμβευτική επικράτηση τόσο στις ψήφους της κριτικής επιτροπής όσο και στις ψήφους του κοινού, η Ελβετία αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2024.

Το Nemo κατέκτησε τις καρδιές της Ευρώπης με την περσόνα του και την άψογη εμφάνισή του στη σκηνή, διεκδικώντας την πρώτη θέση με ένα κομμάτι που καταπιάνεται με το προσωπικό ταξίδι της αυτογνωσίας.

Η επιλογή του εκπροσώπου της Ελβετίας ήταν μια σχολαστική διαδικασία που επιβλέφθηκε από μια ελβετική επιτροπή, η οποία εξέτασε περίπου 420 υποβολές από διάφορους καλλιτέχνες.

Το «The Code» εξιστορεί το ταξίδι της αυτοπραγμάτωσης. «Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία», σημείωσε το Nemo.

Στη σκηνή της Eurovision παρακολούθησε επίσης μια θεαματική ερμηνεία από τη Μαρίνα Σάττι με το «Zari». Παρόλο που η Μαρίνα καθήλωσε το κοινό με την ερμηνεία της, δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα.

Η τραγουδίστρια εξασφάλισε την 11η θέση, συγκεντρώνοντας 41 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές και 85 βαθμούς από την ψηφοφορία του κοινού.

Ακολουθεί η ανάλυση της βαθμολογίας της Ελλάδας από τις κριτικές επιτροπές και το κοινό:

Βαθμολογία κριτών

- 12 βαθμοί από την Ελβετία
- 7 βαθμοί από την Αλβανία
- 7 βαθμοί από την Κύπρο
- 4 βαθμοί από τη Γαλλία
- 4 βαθμοί από την Αρμενία
- 3 βαθμοί από τη Σερβία
- 2 βαθμοί από τη Σλοβενία
- 2 βαθμοί από τη Νορβηγία

Με συνολικά 37 χώρες να συμμετέχουν, η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία μόνο από οκτώ κριτικές επιτροπές.

Ψηφοφορία κοινού

Η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 85 βαθμούς στην ψηφοφορία του κοινού. Μεταξύ των 37 χωρών που είχαν δικαίωμα ψήφου συν τον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη από 21 χώρες.

Συνοπτικά, η Ελλάδα έλαβε:

- 1 βαθμό από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- 2 βαθμούς από την Τσεχία, τη Γεωργία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία
- 3 βαθμούς από την Αυστραλία, τη Μολδαβία και τον υπόλοιπο κόσμο
- 4 βαθμούς από την Αλβανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία.
- 5 βαθμοί από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο
- 7 βαθμοί από τον Άγιο Μαρίνο
- 8 βαθμοί από τη Σερβία
- 10 βαθμοί από την Αρμενία
- 12 βαθμοί από την Κύπρο