Ο Ευαγγελάτος «μπήκε» στη Μονή της Χώρας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Ερντογάν να την κάνει τζαμί (vid)

Ο Ευαγγελάτος «μπήκε» στη Μονή της Χώρας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Ερντογάν να την κάνει τζαμί (vid)
Για τη σημασία της Μονής της Χώρας η οποία από την Δευτέρα (6/5) λειτουργεί εκ νέου ως τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε ο Νίκος Ευαγγελάτος

Μετά τον σάλο από την απαράδεκτη απόφαση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Μονή της Χώρας, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως το έθεσε και το υπουργείο Εξωτερικών για το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ.

Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε στη σημερινή του εκπομπή ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο οποίος χρησιμοποίησε τα γνωστά και αγαπημένα 3D γραφικά για να μπει στην Μονή της Χώρας και να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη απόφαση του Ερτνογάν.

1