Ταξιδιώτης μπήκε κρυφα στην κόκκινη ζώνη της Φουκουσίμα: Το εγκαταλελειμμένο δωμάτιο πυρηνικού ελέγχου που «πάγωσε» στο χρόνο (vid)

Ταξιδιώτης μπήκε κρυφα στην κόκκινη ζώνη της Φουκουσίμα: Το εγκαταλελειμμένο δωμάτιο πυρηνικού ελέγχου που «πάγωσε» στο χρόνο (vid)
Ταξιδιώτης μπήκε κρυφά στην απόκοσμη ζώνη αποκλεισμού της Φουκουσίμα που παραμένει ανέγγιχτη 13 χρόνια μετά το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

Ένας τολμηρός εξερευνητής διείσδυσε κρυφά στην εγκαταλελειμμένη αίθουσα ελέγχου πυρηνικών εγκαταστάσεων στη διαβόητη «κόκκινη ζώνη» της Φουκουσίμα.

Ο 27χρονος Lukka Ventures, 27 ετών, εξερευνά εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, πρόσφατα τόλμησε να πάει στην Ōkuma της Ιαπωνίας, αφού είδε ένα ντοκιμαντέρ για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Οι «κόκκινες ζώνες» αναφέρονται σε περιοχές που έχουν αποκλειστεί από τις αρχές και βρίσκονται γύρω από τον πυρηνικό σταθμό λόγω.

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός και ένα τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Τρεις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές και απελευθέρωσαν υδρογόνο και ραδιενεργά υλικά, αναγκάζοντας τους κατοίκους σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την περιοχή να απομακρυνθούν.

Παρά τους κινδύνους, ο Lukka από το Μάντσεστερ, περιηγήθηκε στα εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία, στα εμπορικά κέντρα και τα διαμερίσματα, τα οποία, όπως είπε, είχαν «παγώσει» στο χρόνο.

Ο νεαρός Youtuber είπε: «Ήταν μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία. Τα πάντα είχαν μείνει στη θέση τους. Υπήρχαν ημερολόγια στον τοίχο που έδειχναν την ημερομηνία της καταστροφής... Μπαίνεις σε ένα κτίριο και βλέπεις όλα τα πράγματα στη θέση τους».

1

Ο Lukka, πέρασε τέσσερις ημέρες στην κόκκινη ζώνη της Φουκουσίμα και μοιράστηκε τις απίστευτες εικόνες στο κανάλι του στο YouTube.

Είχε μαζί του έναν μετρητή που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τη μέτρηση ιονίζουσας ακτινοβολίας για να βεβαιωθεί ότι δεν εκτίθεται. Ο Lukka πρόσθεσε: «Τρυπώναμε μέσα από ποτάμια και φράχτες για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί. Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς υπήρχε ισχυρή ακτινοβολημένες σε ορισμένες περιοχές... Ήταν τόσο σουρεαλιστικό. Πήγαινες σε εμπορικά κέντρα και είχαν ακόμα τρόφιμα στα ράφια. Τα πάντα είχαν απομείνει. Κάθε κτίριο στο οποίο μπαίναμε ήταν πραγματικά ανέγγιχτο.

Κατά την εξερεύνησή του, ο Lukka βρήκε επίσης ένα πυρηνικό καταφύγιο σε ένα κέντρο εκπαίδευσης. «Μπήκαμε σε ένα μεγάλο γυάλινο κτίριο που είχε ένα μοντέλο του αντιδραστήρα στο λόμπι. Βρισκόμασταν κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που εξερράγη. Περπατήσαμε γύρω από το κτίριο και υπήρχαν δωμάτια που είχαν πυρηνικούς ελεγκτές εκεί μέσα», εξήγησε.