Όταν οι νέοι κατέστρεψαν τη γιορτή της Χούντας: «Ο Παπαδόπουλος έλεγε τα δικά του και οι μαθητές φώναζαν "Ολυμπιακός"» (vid)

Κώστας Μιχαήλ
Όταν οι νέοι κατέστρεψαν τη γιορτή της Χούντας: «Ο Παπαδόπουλος έλεγε τα δικά του και οι μαθητές φώναζαν "Ολυμπιακός"» (vid)
Τον Απρίλη του 1969, οι Συνταγματάρχες οργάνωσαν στο Στάδιο τη γιορτή νεολαίας για τα δίχρονα του καθεστώτος, μια εκδήλωση που κατέληξε σε αυθόρμητο και παρατεταμένο γιουχάισμα του Παπαδόπουλου από χιλιάδες μαθητές.

Πενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας η 21η Απριλίου είναι η επέτειος μίας από τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας και αυτό γιατί ο ελληνικός λαός δεν συμφώνησε ποτέ ούτε με τις ιδέες, ούτε με τις πρακτικές της χούντας, Και αυτό προσπαθούσε να το δείξει με κάθε ευκαιρία.

Στις 21 Απριλίου του 1969, μαθητές και μαθήτριες υποχρεώθηκαν από το καθεστώς να παρευρεθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των δύο χρόνων της δικτατορίας. Το Στάδιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από νωρίς, με τους Συνταγματάρχες να έχουν προγραμματίσει την κινηματογράφηση της εκδήλωση, χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει.

Έτσι, όταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέβηκε στο βήμα για να ξεκινήσει την ομιλία του, «πάγωσε» από τη φασαρία και το γιουχάισμα. Όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε ποτέ να μιλήσει στους μαθητές, καθώς οι αποδοκιμασίες κάλυπταν τα πάντα στο Στάδιο. Αυτή η πράξη των μαθητών ήταν μια πρώτη, γενναία και ηχηρή αποδοκιμασία στο στρατιωτικό καθεστώς.

Ο Δημήτρης Γόντικας ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979 είχε πει για το συγκεκριμένο γεγονός ότι: «Στα δύο χρόνια της δικτατορίας, που έκαναν εκδήλωση της Χούντας στο Στάδιο, η γιούχα ήταν μαζική... Και τα συνθήματα του Ολυμπιακού. Ο Παπαδόπουλος έλεγε τα δικά του και οι μαθητές φώναζαν: "Ολυμπιακός, Ολυμπιακός". Τρέχανε οι χαφιέδες αλλά τι να μαζέψουν εκεί πέρα...»