Μια κατοικίδια γάτα μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες σχιζοφρένειας!

Newsroom
Μια κατοικίδια γάτα μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες σχιζοφρένειας!
Επιστήμονες στην Αυστραλία, μετά από ανάλυση 17 μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να έχει κάποιος μια γάτα στο σπίτι μπορεί διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας

Το να έχετε μια γάτα ως κατοικίδιο ζώο μπορεί ενδεχομένως να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας πραγματοποίησαν έρευνες εξετάζοντας 17 μελέτες από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην έρευνα τους διαπίστωσαν ότι όσοι συνυπήρχαν με γάτες πριν από την ηλικία των 25 ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr John McGrath δήλωσε: «Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια».

Το 1995, ένα έγγραφο πρότεινε ότι ορισμένες περιπτώσεις σχιζοφρένειας μπορεί να προκαλούνται από ιούς που προέρχονται από τη γάτα του σπιτιού, μέσω του παρασίτου Toxoplasma gondii, το οποίο μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω δαγκώματος.

Το παράσιτο μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αλλαγές της προσωπικότητας, ψυχωτικά συμπτώματα και ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Ωστόσο, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πιθανή σχέση, και έκτοτε, δεν έχουν διαπιστώσει όλες οι μελέτες τη συγκεκριμένη συσχέτιση.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προτού γίνουν ασφαλείς ερμηνείες.

«Συμπερασματικά, η έρευνα μας παρέχει περιέχει περισσότερες πληροφορίες για τη συσχέτιση μεταξύ της κατοικίδιας γάτας και των διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια», ανέφεραν. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας, βασισμένες σε μεγάλα, αντιπροσωπευτικά δείγματα για την καλύτερη κατανόηση της γάτας ως υποψήφιου κινδύνου για ψυχικές διαταραχές».