Άδωνις για Τέμπη: «Δεν υπήρξε έγκλημα, αντί να πούμε μπράβο στον Καραμανλή, τον σταυρώνουμε»

Άδωνις για Τέμπη: «Δεν υπήρξε έγκλημα, αντί να πούμε μπράβο στον Καραμανλή, τον σταυρώνουμε»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως στην τραγωδία των Τεμπών «δεν υπήρξε έγκλημα, αλλά μόνο ανθρώπινα λάθη».

Για «δικαστικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα του ανθρωπίνου λάθους ομολογημένη από τον σταθμάρχη» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Πρώτα από όλα και κυριότερο ούτε θα έπρεπε να ξέρω ούτε και μπορώ να γνωρίζω τι έχει γίνει με τα ηχητικά, δεν είναι δική μου δουλειά. Αν έχει να διερευνήσει κάτι η δικαιοσύνη για αυτό ας το διερευνήσει, προφανώς δική της δουλειά είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού Υγείας αυτή. Επαναλαμβάνω όμως εδώ δεν ζούμε τη θεωρία της συγκάλυψης, τη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους που πρέπει να ενισχυθεί. Εδώ ζούμε την δικαστικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα του ανθρωπίνου λάθους ομολογημένη από τον σταθμάρχη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

«Οι πολιτικές ευθύνες που ανέλαβε ο κύριος Καραμανλής ήταν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για έναν ΟΣΕ που ήταν το πιο βαθύ κράτος του δημοσίου. Και για αυτές τις πολιτικές ευθύνες ο Καραμανλής παραιτήθηκε το πρώτο δευτερόλεπτο. Αντί να πούμε, μπράβο που παραιτήθηκε το πρώτο δευτερόλεπτο από εκείνη την μέρα τον «σταυρώνουμε». Για ποιο λόγο τον «σταυρώνουμε»;

«Λάθη γίνονται κάθε μέρα πολλά, εδώ έχει γίνει ένα όμως ένα βασικό λάθος. Ποιο είναι το λάθος; Η αστική μας ευγένεια και η ανθρωπιά μας δεν μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση από την αρχή όπως έπρεπε. Δηλαδή, όταν βγαίνει μια μάνα και με βρίζει, μπορώ εγώ να απαντήσω στη μάνα; Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να τσακωθεί με τους γονείς, είναι δυνατόν; Αυτοί οι γονείς υφίστανται τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να αισθανθεί μια ύπαρξη στο σύμπαν. Θα κάτσω λοιπόν εγώ να αντιδικήσω με την κυρία Καρυστιανού ή με τον κύριο Ασλανίδη; Όχι, θα σκύψω το κεφάλι και θα πω βρίστε με και άλλο. Γιατί ανθρώπινα μιλώντας ως γονέας λέω «Θεέ μου, τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι». Αυτό όμως το συναίσθημα, και επειδή δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα, δημιούργησε στην κοινή γνώμη την επικράτηση του «εγκλήματος» και την επικράτηση της «συγκάλυψης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ας υποθέσουμε λοιπόν, ας υιοθετήσουμε την άποψη του κυρίου Λαμπρόπουλου από το Βήμα, καίτοι επαναλαμβάνω δημοσιογραφική αποκάλυψη ένα χρόνο μετά δεν νοείται, αλλά ας πάρουμε αυτή την εκδοχή ότι ναι, υπήρχε πρόθεση της κυβερνήσεως να κάνει αυτή τη συρραφή. Ποιο ήταν το κίνητρο, το υποτιθέμενο γι’ αυτή την πρόθεση; Η εμπέδωση, λέει, της θεωρίας του ανθρώπινου λάθους. Γιατί, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος; Είναι θεωρία το ανθρώπινο λάθος στην τραγωδία των Τεμπών ή είναι η πραγματικότητα η δικαστική;» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι «ήταν μόνο ανθρώπινα λάθη» αυτά που οδήγησαν στην τραγωδία» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν έγινε ένα έγκλημα, όπως λένε από το πρωί έως το βράδυ. Γιατί, εσείς τι πιστεύετε; Ο Καραμανλής ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Ο Μητσοτάκης ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Άρα, για ποιο έγκλημα μιλάμε; Για ένα δυστύχημα μιλάμε, για μια τραγωδία μιλάμε», είπε. Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα συνυπογράψει, εφόσον έρθει, αίτημα για προανακριτική εξέταση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε εμμέσως αρνητικά, θέτοντας μια ερώτηση: «η προανακριτική να γίνει υπό ποια κατηγορία;».