Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Αττική: «Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε» λέει καθηγητής Πνευμονολογίας (vid)

Newsroom
Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Αττική: «Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε» λέει καθηγητής Πνευμονολογίας (vid)
Αποπνικτική θα παραμείνει και σήμερα Πέμπτη (28/3) η ατμόσφαιρα στην Αττική.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της αφρικανικής σκόνης. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Κρήτη καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό και σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμα και στην Αθήνα.

athina

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη σχετικά με την πορεία της αφρικανικής σκόνης αναφέρει ότι «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε το πρωί της Πέμπτης (28/03) στην κάμερα της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αφρικανική σκόνη και αν χρειάζεται να φοράμε μάσκα.

«Αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας.

Εάν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα σήμερα ή αύριο που έχουμε αφρικανική σκόνη, μην το αποδώσει σε αυτό. Εάν έχει συμπτώματα σημαίνει πως έχει κάποια νόσο και δεν την έχει διαγνώσει. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί γιατί βήχει. Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Αν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαγνωστεί» είπε αρχικά.

skoni

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στο τέλος ότι εάν κάποιος έχει νόσο, καλό είναι φορά μια μάσκα αυξημένης προστασίας καθώς κρατούν το 95-99% των σωματιδίων και προστατεύουν.