Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»

Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής.

Προκλητική και ειρωνική χαρακτήρισαν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, στα περί «μπαζωμάτων» στον χώρο της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς ανέφερε στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πως «όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής. Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ψήφισε την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ανακριτή να έχει στη διάθεσή του άμεσα στοιχεία, όπως οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

Πρόσθεσε πως οι χωματουργικές εργασίες στον χώρο του πολύνεκρου δυστυχήματος έγιναν από συνεργεία που επιχείρησαν στο σημείο για να διανοίξει δρόμος, ώστε να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία, αμέσως μετά την τραγωδία.

«Ο αριστερόστροφος φασισμός θα πετύχει το σκοπό του όταν επέλθει στη συνείδηση του κόσμου η αμφισβήτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επικαλούμενος μάλιστα τον Μίκη Θεοδωράκη: «Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μίκης Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε υπουργός και ο ίδιος, δήλωσε πως «δεν καταθέτετε πρόταση ποινικής δίωξης» για κάποιον υπουργό, αλλά «παρουσιάζετε συνομιλίες που υπάρχουν αυτούσιες στη δικογραφία από τότε, ως μεγάλη ανακάλυψη».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη, λέγοντας πως «θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος Μαΐου» και θα υπάρχουν θέσεις για «100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων, για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για τα «μπαζώματα», ο Γιώργος Φλωρίδης επανήλθε λέγοντας πως «σεβόμενη τον πόνο των ανθρώπων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατέβει στο πολιτικό γήπεδο και τώρα τα πράγματα ζόρισαν για εσάς. Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές ευκαιρίες, η αλήθεια είναι λυτρωτική και καταλυτική».

Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «ο σεβασμός του πόνου των οικογενειών και να χυθεί άπλετο φως. Πρέπει να προστατευτεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε ως το τέλος, ώστε η ανάκριση να περατωθεί χωρίς κανένα ερωτηματικό», προσέθεσε.

«Θα δούμε αν υπήρξαν εύφλεκτες ύλες, θα απαντήσουν εργαστήρια του εξωτερικού, αν υπήρξαν βίντεο, αλλά και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, θα εξεταστούν όλα ώστε να μην υπάρξουν κενά. Στην υπόθεση μετέχουν 100 δικηγόροι και κανείς δεν διαμαρτύρεται πως η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αν διαπίστωναν κενά, δεν θα αντιδρούσαν; Το μήνυμα είναι πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς», σημείωσε επίσης.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι λίγες ώρες πριν την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι ο ανακριτής για πέντε μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεν μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων λόγω νόμου.