Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας: «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας»

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας: «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας»
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε λίγο πριν τις 16:45 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για την πρόταση δυσπιστίας την οποία και καταθέτει κατά της κυβέρνησης με αφορμής τις τελευταίες αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών.

Την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που προανήγγειλε κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Η πρόταση κατατέθηκε στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που κάνει λόγο για αλλοίωση των ενδοεπικοινωνιών μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών στη Λάρισα τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ νδ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», επισήμανε.

androulakis

«Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε όχι. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους», είπε. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή των email. «Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας. «Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό. «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι' αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», κατέληξε.