Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: «Αισθάνομαι τύψεις γιατί σαν κομμάτι αυτής της κοινωνίας επέτρεψα κι εγώ να συμβεί αυτό» (vid)

Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: «Αισθάνομαι τύψεις γιατί σαν κομμάτι αυτής της κοινωνίας επέτρεψα κι εγώ να συμβεί αυτό» (vid)
Η Μαρία Καρυστιανού συγκλόνισε με τα λόγια της, μίλησε για τις τύψεις που νοιώθει και έδωσε για μια ακόμα φορά μαθήματα ζωής.

Σε μια μεγάλη συζήτηση προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο. Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» αποκάλυψε τις τελευταίες συνομιλίες που είχε με την κόρη της Μάρθη και την κατάθεση ψυχής που της έκανε το παιδί της λίγες μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αισθάνομαι τύψεις γιατί σαν κομμάτι αυτής της κοινωνίας επέτρεψα κι εγώ να συμβεί», εξομολογείται η Μαρία Καρυστιανού και επισημαίνει: «Πάντα ένοιωθα κάτι δεν πάει καλά με ενοχλούσε που ο κόσμος δεν αντιδρούσε. Δεν έχω θυμώσει με τον Θεό. Ξέρω πολύ καλά γιατί μου συνέβη και ξέρω πολύ καλά τους υπεύθυνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» θυμάται συγκινημένη μια κατάθεση ψυχής που της είχε κάνει η κόρη της λίγες ημέρες πριν το τρομακτικό δυστύχημα στα Τέμπη. Κατάθεση ψυχής για τη μητέρα της και τον αδερφό της Παναγιώτη.

«Λίγο πριν φύγει η Μάρθη, ήμασταν στο αυτοκίνητο, πήγα σε ένα ραντεβού κατ΄ οίκον, δεν θα αργούσα, με περίμενε στο αυτοκίνητο και πήγαμε μετά να πιούμε ένα κρασί.

Γυρίζει ξαφνικά και μου λέει:

“Μαμά θέλω να σου πω, να σου δώσω συγχαρητήρια για το πως μεγάλωσες τον αδερφό μου, τον Παναγιώτη. Εγώ που να βρω έναν τέτοιο άνδρα σήμερα; Έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη, νοιάζεται για την γνώμη των γυναικών, θέλει να περνάει καλά η κοπέλα του, μπράβο, μπράβο που τον μεγάλωσες έτσι”.

Γύρισα και την κοίταξα:

“Πως σου ήρθε τώρα έτσι αυτό να μου το πεις;”

Μου λέει: “Τίποτα, το σκέφτομαι καιρό και ήθελα να στο πω, μπράβο, μπράβο”.

Ήταν μια κατάθεση ψυχής μοναδική που την άφησε σαν δώρο», λέει η Μαρία Καρυστιανού ενώ θυμάται και το τελευταίο τηλεφώνημα της Μάρθης στον αδερφό της Παναγιώτη.

«Το συμβάν έγινε 23:24 ακριβώς και 23:19 είχε πάρει τον αδερφό της τηλέφωνο. Το σήκωσε ο Παναγιώτης αλλά δεν είχε σήμα. Μάλλον το τρένο ήταν σε τούνελ. “Δεν ξέρω γιατί με πήρε γιατί είχαμε μιλήσει νωρίτερα”, μου είπε ο γιος μου. Ήθελε να ακούσει τη φωνή του; Δεν ξέρω».

KARUSTIANOU

Φέρνοντας στο νου της το σημείο μηδέν όταν πληροφορήθηκε για το τρομακτικό δυστύχημα στα Τέμπη η Μαρία Καρυστιανού θυμάται:

«Δεν μπορούσα να καταλάβω, οι εικόνες δεν είχαν νόημα, είχα μια άρνηση να πιστέψω τι έχει γίνει. Μετωπική σύγκρουση τρένων, δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία, το σήκωσε ένας νεαρός το κατάλαβα από τη φωνή του, δεν ήξερα τι να κάνω. Προσπαθούσε να με ηρεμήσει, μου είπε ότι όλα θα πάνε καλά. Μου είπε να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Αισθανόμουν σαν πέντε χρονών που δεν ήξερα τι να πράξω». Και συνεχίζει: «Παρακαλούσα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να είναι στη λίστα με τους τραυματίες και να έχω μια ευκαιρία να την κάνω καλά. Μια ευκαιρία ακόμα. Να τη βοηθήσω να κρατηθεί στη ζωή», θυμάται και λυγίζει.

Αναφερόμενη στη δικαίωση η Μαρία Καρυστιανού επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να έρθει όταν χάνεις τον άνθρωπό σου, το κενό είναι δυσαναπλήρωτο» και συνεχίζει. «Δικαίωση σίγουρα αναφέρομαι σε μια παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων γιατί αυτό που συνέβη στο δικό μου παιδί και στους άλλους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι πώς λειτουργεί το βαθύ κράτος. Έχει συμβεί και στο παρελθόν. Έχουμε παρόμοιες ιστορίες στο παρελθόν που οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν ατιμώρητοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει εντελώς».