Τρομερός πιτσιρικάς ξέφυγε από τους τζιχαντιστές και ταξίδεψε 5.600 χλμ. για να πάει σχολείο στην Ευρώπη

Κώστας Μιχαήλ
Τρομερός πιτσιρικάς ξέφυγε από τους τζιχαντιστές και ταξίδεψε 5.600 χλμ. για να πάει σχολείο στην Ευρώπη
Ένα οκτάχρονο αγόρι ταξίδεψε από την Αφρική στην Ιταλία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής μετά την άγρια επίθεση τζιχαντιστών στην γενέτειρά πόλη του.

Ο μικρός Oumar, από την Tambaga του Μάλι, επέζησε από ένα άγρια επίθεση τζιχαντιστών, ένα επικίνδυνο ταξίδι στην έρημο, τη σκλαβιά, τη φυλακή και πέρασε ολόκληρες μέρες στη θάλασσα μέχρι να φτάσει στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, απέδρασε από τη σκλαβιά στη Λιβύη και δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε έναν κάδο απορριμμάτων πριν επιχειρήσει να διασχίσει όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα με μια βάρκα.

Όλα αυτά τα χρόνια εξτρεμιστικές ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχουν σκοτώσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους στο Μαλί, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο. Πολλά τμήματα του Μάλι έχουν γίνει πεδία μάχης, με τους τζιχαντιστές να πολεμούν τη στρατιωτική χούντα, η οποία το 2022 εκδίωξε τα γαλλικά στρατεύματα και τους ειρηνευτές του ΟΗΕ που κρατούσαν τους μαχητές σε απόσταση.

refugges

Η ζωή του Oumar καταστράφηκε όταν οι μαχητές έφτασαν στην περιοχή του, αναγκάζοντας όλους τους ντόπιους να φύγουν με τα πόδια από την πόλη.

Το αγόρι χωρίστηκε από τους γονείς του και αποφάσισε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να συνεχίσει να περπατάει, ακολουθώντας άλλους πρόσφυγες που διέσχισαν την έρημο Σαχάρα, με σκοπό να φτάσουν στη Λιβύη.

Ενώ αναζητούσε ένα πλοίο από την Τρίπολη προς την Ευρώπη, συνελήφθη από διακινητές που διαχειρίζονται τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων. Τον κράτησαν σε ένα στρατόπεδο και τον ανάγκασαν να εργαστεί ως οξυγονοκολλητής και ελαιοχρωματιστής. Τον κακοποίησαν και τον βασάνισαν, αλλά ο μικρός δεν το «έβαλε» κάτω.

refugges

Τελικά ο Oumar δραπέτευσε και κατάφερε να μπει σε μια λέμβο με προορισμό την Ευρώπη. Ωστόσο, το σκάφος του ανατράπηκε από τη λιβυκή ακτοφυλακή και έτσι ο μικρός Oumar βρέθηκε στη σκληρή και βίαιη φυλακή Ain Zara στην Τρίπολη.

Λίγο καιρό μετά, ο Ουμάρ κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή, αφού πρώτα είχε κρυφτεί μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων και έτσι κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή της Ζαουίγια, λίγο έξω από την Τρίπολη, για να επιβιβαστεί σε μια δεύτερη λέμβο.

Σύμφωνα με τη dailymail.co.uk, αφού βρήκε στην παραλία και άλλα 23 παιδιά και περίπου 60 ενήλικες, όλοι μαζί πια ξεκίνησαν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι προς την Ευρώπη. Μετά από ημέρες περιπλάνησης στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο οκτάχρονος πίστεψε ότι θα τον έστελναν πάλι σε κάποια φυλακή της Λιβύης, όταν η βάρκα τους εντοπίστηκε από ένα σκάφος της ακτοφυλακής.

1

Για καλή τους τύχη, ήταν το σωστικό σκάφος Ocean Viking της ΜΚΟ και όσοι βρίσκονταν στη βάρκα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Ιταλία.

Η Άντζελα Νοτσιόνι, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σωστικό σκάφος, δήλωσε στην Telegraph : «Είναι ένα απίστευτο παιδί. Όταν μου είπε την ιστορία του, έκανα ό,τι μπορούσα για να επιβεβαιώσω όλες τις λεπτομέρειες. Και όλα ήταν αλήθεια. Κάθε επιζών στην λέμβο μου είπε: 'Είναι αλήθεια, είναι ολομόναχος'».

Όταν ο Oumar μπήκε στη σωσίβια λέμβο, δεν ήθελε να φύγει από το πλευρό της Angela. Φοβόταν πάρα πολύ και αργότερα διαπιστώθηκε ότι υπέφερε από αφυδάτωση, πείνα και υποθερμία.

Οι γιατροί εξέτασαν τον Oumar και έγινε σαφές ότι το σώμα του είχε περάσει πολλά, με ουλές και ένα σπασμένο οστό στη φτέρνα του που χρειαζόταν γύψο. Τώρα οι ακτιβιστές προσπαθούν να του βρουν μια θέση σε ένα τοπικό σχολείο, μαζί με άλλα παιδιά μεταναστών.