Ταϊβάν: Άνδρας ακρωτηρίασε τα πόδια του επίτηδες με σκοπό να λάβει την ασφαλιστική αποζημίωση

Επιμέλεια: Newsroom
Ταϊβάν: Άνδρας ακρωτηρίασε τα πόδια του επίτηδες με σκοπό να λάβει την ασφαλιστική αποζημίωση
Συγκλονίζει η υπόθεση ενός άνδρα από την Ταϊβάν που προσπάθησε να ξεγελάσει την ασφαλιστική του εταιρεία προκειμένου να λάβει την ασφαλιστική αποζημίωση.

Σε μια υπόθεση που υπογραμμίζει τα όρια που θα φτάσουν ορισμένα άτομα για οικονομικό όφελος, ένας άνδρας στην Ταϊβάν κατηγορήθηκε για ασφαλιστική απάτη, αφού φέρεται να υπέβαλε τον εαυτό του σε σοβαρά κρυοπαγήματα, που οδήγησαν στον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε ασφαλιστικές πληρωμές. Ο άνδρας, γνωστός με το επώνυμο Chang, κατηγορείται ότι βύθισε σκόπιμα τα πόδια του σε ξηρό πάγο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα δέκα ωρών, με στόχο να κατασκευάσει ένα σενάριο όπου θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Ο Chang, ένας 24χρονος φοιτητής, ισχυρίστηκε αρχικά ότι οι τραυματισμοί του ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που συνέβη ενώ οδηγούσε το σκούτερ του ένα παγωμένο βράδυ στη βόρεια Ταϊβάν. Ωστόσο, το γραφείο εγκληματολογικών ερευνών της Ταϊβάν άρχισε να υποψιάζεται τους ισχυρισμούς του Chang, αφού οι ασφαλιστές επισήμαναν διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια υψηλών πληρωμών που είχαν συναφθεί λίγες ημέρες πριν από το υποτιθέμενο ατύχημα.

Η Ταϊβάν, που χαρακτηρίζεται από υποτροπικό κλίμα, παρουσιάζει ήπιες θερμοκρασίες το χειμώνα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ιστορία του Chang ότι υπέστη τόσο σοβαρά κρυοπαγήματα με φυσικό τρόπο. Την ημέρα που ο Chang ισχυρίστηκε ότι τραυματίστηκε, οι μετεωρολογικές εκθέσεις ανέφεραν θερμοκρασίες που κυμαίνονταν μεταξύ 6,1 και 17 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες πολύ ήπιες για να προκαλέσουν το επίπεδο κρυοπαγήματος που υπέστη ο Chang, το οποίο επέβαλε τον ακρωτηριασμό των ποδιών του κάτω από το γόνατο λόγω κρυοπαγήματος τέταρτου βαθμού, σηψαιμίας και νέκρωσης των οστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Chang είχε επιστρατεύσει τη βοήθεια ενός φίλου του, του Liao , για να εκτελέσει το σχέδιο. Ο Liao φέρεται να βοήθησε στην προετοιμασία ενός κουβά γεμάτου με ξηρό πάγο και να ασφάλισε τον Chang σε μια καρέκλα με καλώδια, όπου παρέμεινε με τα πόδια του βυθισμένα στην παγωμένη ουσία. Η όλη διαδικασία φέρεται να καταγράφηκε από τον Liao και διήρκεσε από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου 2023.

Η άμεση επαφή με τον ξηρό πάγο, ο οποίος διατηρεί επιφανειακή θερμοκρασία -78,5°C, ενέχει σημαντικό κίνδυνο βλάβης των κυττάρων του δέρματος και κρυοπαγήματος μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση. Παρά τις προσπάθειές τους, το σχέδιο των Chang και Liao ματαιώθηκε εν μέρει, καθώς μόνο μία από τις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκαν εξέδωσε πληρωμή, συνολικού ύψους περίπου 6.000 ευρώ.

Η έρευνα που ακολούθησε από το γραφείο εγκληματολογικών ερευνών, η οποία περιελάμβανε έφοδο στην κατοικία του Chang, όπου ανακαλύφθηκαν ο κουβάς και το κουτί από πολυστυρένιο που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση του ξηρού πάγου, οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών για ασφαλιστική απάτη και απόπειρα ασφαλιστικής απάτης τόσο κατά του Chang όσο και κατά του Liao.