Βραβεία Όσκαρ: Πόσο κοστίζει το χρυσό αγαλματίδιο; (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Βραβεία Όσκαρ: Πόσο κοστίζει το χρυσό αγαλματίδιο; (vid)
Μέσω των αυστηρών κανονισμών, η Ακαδημία διασφαλίζει ότι το βραβείο παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο αριστείας.

Το αγαλματίδιο Όσκαρ αποτελεί το ζενίθ των επιτευγμάτων του Χόλιγουντ, σύμβολο απαράμιλλου κύρους στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η κατάκτηση ενός βραβείου Όσκαρ θεωρείται η απόλυτη διάκριση, η οποία συχνά εκτοξεύει τους ηθοποιούς σε μια ανώτερη βαθμίδα, όπου η αύξηση του μισθού τους κατά 20% για τα επόμενα έργα γίνεται ο κανόνας. Ωστόσο, κάτω από τη λάμψη και τη γοητεία, η ουσιαστική χρηματική αξία αυτού του πολυπόθητου τροπαίου είναι μόλις 1 ευρώ.

Αυτό το φαινομενικό παράδοξο οφείλεται στους αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλει η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Με στόχο τη διαφύλαξη της ιερότητας του αγαλματιδίου και την αποτροπή της εμπορικής εκμετάλλευσης, η Ακαδημία ορίζει ότι οι νικητές δεν μπορούν να επωφεληθούν από την πώληση του βραβείου τους χωρίς πρώτα να το προσφέρουν πίσω στην Ακαδημία έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ. Ο κανόνας αυτός επεκτείνεται και πέραν της ζωής του αποδέκτη, δεσμεύοντας τους κληρονόμους τους με τους ίδιους όρους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το Όσκαρ παραμένει ένα προσωπικό επίτευγμα και όχι ένα εμπόρευμα.

Τα μέτρα αυτά, που θεσπίστηκαν το 1951, σχεδιάστηκαν για τη «διατήρηση της ακεραιότητας του συμβόλου του Όσκαρ», αντανακλώντας την αφοσίωση της Ακαδημίας στη διατήρηση του κύρους του βραβείου. Πριν από αυτό, τα Όσκαρ που απονέμονταν μπορούσαν δυνητικά να γίνουν συλλεκτικά αντικείμενα, αποκομίζοντας ιλιγγιώδη ποσά σε δημοπρασίες. Αξιοσημείωτες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την απόκτηση από τον Μάικλ Τζάκσον του Όσκαρ καλύτερης ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος»του 1940 έναντι 1,54 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η Ακαδημία ελέγχει επιμελώς την αναπαραγωγή του αγαλματιδίου , αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της να προστατεύει την εικόνα της. Οι περιπτώσεις νομικών ενεργειών κατά ζαχαροπλαστείων που παράγουν σοκολατένια Όσκαρ και ιστοσελίδων απονομής βραβείων που χρησιμοποιούν το «Όσκαρ» στα ονόματα τους αναδεικνύουν τα όρια στα οποία θα φτάσει η Ακαδημία για να υπερασπιστεί το εμπορικό της σήμα.

Παρά την ονομαστική τιμή πώλησής του, η αξία του αγαλματιδίου Όσκαρ ξεπερνά το ένα ευρώ, ενσαρκώνοντας την υψηλότερη μορφή αναγνώρισης στον κινηματογραφικό κόσμο. Η αξία του δεν μετριέται σε ευρώ αλλά στην τιμή που αποδίδει στους αποδέκτες του, σηματοδοτώντας ένα ανεξίτηλο ορόσημο στην καριέρα τους. Μέσω των αυστηρών κανονισμών της, η Ακαδημία διασφαλίζει ότι το Όσκαρ παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο αριστείας, που αγαπούν οι νικητές και σέβεται το κοινό, χωρίς να αλλοιώνεται από εμπορικά συμφέροντα.