Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Σαουδικής Αραβίας: Το πρωτοποριακό εγχείρημα που κοστίζει 1 τρισ. (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Σαουδικής Αραβίας: Το πρωτοποριακό εγχείρημα που κοστίζει 1 τρισ. (vid)
Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα δεν είναι απλώς ένα κατασκευαστικό έργο, αλλά ένα όραμα για τη μελλοντική ζωή, επεκτείνοντας την έννοια της πόλης σε μια γραμμική μορφή που εκτείνεται για χιλιόμετρα στο τοπίο της ερήμου.

Στην καρδιά της ερήμου, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα παίρνει σάρκα και οστά, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αστικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Το «The Line», το φιλόδοξο έργο της Σαουδικής Αραβίας προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όπως καταδεικνύουν γλαφυρά οι πρόσφατες εναέριες λήψεις και τα πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το «The Line» αποτελεί απόδειξη των τολμηρών φιλοδοξιών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στοχεύει να ολοκληρώσει αυτό το κολοσσιαίο έργο έως το 2030. Το όνομά της, αν και απλό, υποκρύπτει την πολυπλοκότητα και την κλίμακα του εγχειρήματος. Δεν πρόκειται απλώς για μια «γραμμή» με τη συμβατική έννοια, αλλά για μια μνημειώδη κατασκευή που σχεδιάστηκε από το γραφείο Morphosis Architects. Θα εκτείνεται σε μήκος 170 χιλιόμετρα, ενώ θα έχει ύψος 500 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα. Αυτή η σχεδιαστική ιδέα μεταμορφώνει την ιδέα του ουρανοξύστη, τοποθετώντας τον οριζόντια στην έρημο, δημιουργώντας μια γραμμική πόλη με κόστος που επισκιάζει αυτό των παραδοσιακών ουρανοξυστών.

Αλλά το «The Line» είναι κάτι περισσότερο από ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, είναι ένα σχέδιο για ένα αυτοσυντηρούμενο αστικό περιβάλλον ικανό να στεγάσει έως και εννέα εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό θα καλύπτει μια έκταση 8.350 στρεμμάτων, ξεπερνώντας το μέγεθος του Πριγκιπάτου του Μονακό και του Γιβραλτάρ μαζί. Η πόλη σχεδιάζει να προσφέρει ένα μείγμα οικιστικών και εμπορικών περιοχών, με ένα στάδιο, μια μαρίνα σκαφών αναψυχής, εμπορικά κέντρα, χώρους γραφείων και πολλά άλλα.

Το «The Line» αποτελεί κρίσιμο μέρος του NEOM, ενός ακόμη μεγαλύτερου έργου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια έξυπνη πόλη, ένα ορεινό θέρετρο και μια εταιρεία νερού και υδρογόνου. Ολόκληρο το έργο NEOM έχει εκτιμώμενη τιμή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, με την ίδια τη «Γραμμή» να αντιπροσωπεύει 500 δισεκατομμύρια δολάρια αυτής της επένδυσης.

Καθώς η κατασκευή προχωρά, το «The Line» αποτελεί μια τολμηρή δήλωση του οράματος της Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον, αμφισβητώντας τον συμβατικό αστικό σχεδιασμό και θέτοντας νέα πρότυπα για τους χώρους διαβίωσης.