Ειδικός εξηγεί τι θα συνέβαινε αν γινόταν πυρηνική έκρηξη στο διάστημα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικός εξηγεί τι θα συνέβαινε αν γινόταν πυρηνική έκρηξη στο διάστημα (vid)
Η αποκάλυψη των υποτιθέμενων διαστημικών πυρηνικών φιλοδοξιών της Ρωσίας προκάλεσε την αντίδραση των αμερικανών νομοθέτων.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογική πρόοδος και οι γεωπολιτικές εντάσεις διασταυρώνονται συχνά, το φάσμα των διαστημικών όπλων έχει αναδειχθεί σε σημείο αντιπαράθεσης και κερδοσκοπίας. Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός διαστημικού πυρηνικού όπλου, οι απόψεις των ειδικών του διαστήματος ρίχνουν φως στις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου τρομερού σεναρίου.

Πρόσφατες αναφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας από το NBC News, δείχνουν ότι η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού ενός όπλου ικανού να στοχεύει δορυφόρους των ΗΠΑ. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ακόμη επιχειρησιακό, οι επιπτώσεις της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα είναι σημαντικές, δεδομένου του κομβικού ρόλου των δορυφόρων σε πλήθος κρίσιμων λειτουργιών. Οι αμερικανικοί δορυφόροι, αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών επικοινωνιών, της πλοήγησης, των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της συλλογής πληροφοριών, επεξεργάζονται και μεταδίδουν δισεκατομμύρια bytes δεδομένων κάθε ώρα.

Η αποκάλυψη των υποτιθέμενων διαστημικών πυρηνικών φιλοδοξιών της Ρωσίας προκάλεσε την αντίδραση των αμερικανών νομοθέτων. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια». Σε δήλωση που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τόνισε τη διακομματική δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτού και άλλων ευαίσθητων θεμάτων ασφαλείας.

Σε απάντηση αυτών των αναφορών, η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να τους απορρίπτει ως «κακόβουλη κατασκευή». Τα σχόλια του Πεσκόφ στο TASS υποδηλώνουν την ερμηνεία των ισχυρισμών αυτών ως προσπάθεια του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου για πρόσθετη χρηματοδότηση της άμυνας.

Η συζήτηση γύρω από τις πυρηνικές εκρήξεις στο διάστημα, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους. Ο καθηγητής Don Pollacco του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Warwick παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες για το θέμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Pollacco, μια πυρηνική έκρηξη στο διάστημα θα δημιουργούσε μια έντονη έκρηξη ακτινοβολίας σε διάφορα μήκη κύματος, γνωστή ως ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP). Αυτός ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα μπορούσε να «τυφλώσει» τους δορυφόρους, διακόπτοντας τις δυνατότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης. Επιπλέον, ο ενεργειακός παλμός θα μπορούσε να προσκρούσει στη Γη, θέτοντας εκτός λειτουργίας απροστάτευτες ηλεκτρικές συσκευές. Σε αντίθεση με τις επίγειες πυρηνικές εκρήξεις, οι οποίες παράγουν επιζήμια κρουστικά κύματα, οι διαστημικές πυρηνικές εκρήξεις παράγουν κυρίως θανατηφόρα ακτινοβολία και θερμότητα, αποτελώντας σημαντική απειλή για τα άτομα και τις υποδομές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Αυτή η ανάλυση εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει τις μοναδικές και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες των πυρηνικών εκρήξεων στο διάστημα, που τις διακρίνουν από τις αντίστοιχες ατμοσφαιρικές.