Ο χάρτης με τις παγκόσμιες πυρηνικές υπερδυνάμεις ανανεώθηκε και περιέχει ένα τρομακτικό μυστήριο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο χάρτης με τις παγκόσμιες πυρηνικές υπερδυνάμεις ανανεώθηκε και περιέχει ένα τρομακτικό μυστήριο (vid)
Ο χάρτης δείχνει τα έθνη με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα αλλά και μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα

Η απειλή του πυρηνικού πολέμου πλανάται σε μεγάλο βαθμό πάνω από τον κόσμο. Για πρώτη φορά από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, η απειλή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου δεν φάνηκε ποτέ τόσο πραγματική.

Με το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως να έχει κολλήσει στα τρομακτικά 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα και με τις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα, οι εντάσεις είναι υψηλές.

Σήμερα, πυρηνικές κεφαλές συσσωρεύονται από έναν επιλεγμένο αριθμό χωρών ως αποτρεπτικό μέσο. Σύμφωνα με την Metro.uk , υπάρχουν εννέα χώρες στη γη που έχουν δηλώσει επίσημα ότι διαθέτουν πυρηνικό οπλισμό. Πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 30 πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το υλικό για να κατασκευάσει διπλάσιες αν το επιθυμεί.

map

Ισραήλ - Αριθμός εκτιμώμενων πυρηνικών κεφαλών: 90

Θεωρείται ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες από αέρος με πυραύλους κρουζ και από υποβρύχια μέσω της γραμμής βαλλιστικών πυραύλων Jericho.

Το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα από τη δεκαετία του 1960, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη του πυρηνικού του προγράμματος, ακολουθώντας μια πολιτική πυρηνικού απορρήτου. Ως εκ τούτου, η πραγματική κλίμακα του πυρηνικού του προγράμματος είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Ινδία - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 165

Με το απόθεμα πυρηνικών όπλων της να είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ, τα πυρηνικά προγράμματα της Ινδίας είναι τα πιο εξελιγμένα και κατατάσσονται στα πιο καταστροφικά. Οι Ινδοί συγκέντρωσαν πυρηνικά όπλα ως μέσο άμυνας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και η Κίνα.

Πακιστάν - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 170

Με παρόμοια πυρηνική ικανότητα με τη γειτονική και αντίπαλό του Ινδία, το Πακιστάν θεωρεί τα πυρηνικά όπλα απαραίτητα για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, κυρίως για να αντισταθμίσει τη στρατιωτική ισχύ της Ινδίας. Μετά τον πόλεμο με την Ινδία το 1971, το Πακιστάν έκανε μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση του εμπλουτισμού ουρανίου και του πλουτωνίου για χρήση σε όπλα.

Ηνωμένο Βασίλειο - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 225

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών από τα 195 έθνη της γης - αν και, όπως είπαμε, μόνο εννέα έχουν επισήμως δηλωθεί ότι διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές. Η ναυτική βάση HM Clyde στη δυτική Σκωτία φιλοξενεί το πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γαλλία - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 300

Το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα όπλων μαζικής καταστροφής στον πλανήτη διαέτει η Γαλλία.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα έθνος που εμπλέκεται σε πολύ λίγες διαμάχες ή πολέμους, οι Γάλλοι διαθέτουν 300 πυρηνικές κεφαλές - οι οποίες είναι όλες ανεπτυγμένες και έτοιμες να πυροδοτηθούν. Ωστόσο, η Γαλλία έχει μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 50% από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Κίνα - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 500

Δεν θα προκαλέσει σοκ σε κανέναν ποιες χώρες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου. Ωστόσο, η σειρά κατάταξης και οι συγκεκριμένοι αριθμοί μπορεί να εκπλήξουν κάποιους. Στην τρίτη θέση, με 500 πυρηνικές κεφαλές, βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι αναμένει ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 1000 κεφαλές μέχρι το 2030.

ΗΠΑ - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 5,000

Μπροστά από την Κίνα, με κάποια διαφορά, βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με περίπου 5.000 πυρηνικές κεφαλές, δεν απέχουν πολύ από την πρώτη θέση σε αυτή τη ζοφερή λίστα.

Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να προκαλούν τρόμο, ωστόσο, στην κορύφωσή τους το 1967, οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 32.000 πυρηνικές κεφαλές στο εκτεταμένο οπλοστάσιό τους.

Ρωσία - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: 6,000

Η χώρα που έχει κατασκευάσει και αποθηκεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών όπλων είναι η Ρωσία. Ιστορικά, η Ρωσία έβλεπε τα πυρηνικά όπλα ως το μέσο άμυνας της και προσπαθούσε να διατηρεί ένα οπλοστάσιο συγκρίσιμο -ή ανώτερο- από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότερα από 1.600 καταστροφικά όπλα από τα 6.000 που διαθέτουν είναι ανεπτυγμένα και έτοιμα να εκτοξευθούν εάν ζητηθεί.

Ιράν - Εκτιμώμενος αριθμός πυρηνικών κεφαλών: Άγνωστος

Το Ιράν είναι διαφανές ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επιμένει ότι δεν έχει αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές και δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Αυτό δεν είναι κάτι που έχει πείσει όλες τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου.