Η ιστορία πίσω από τον κροκόδειλο που κρεμιέται από οροφή εκκλησίας: Το απόκοσμο θέαμα και ο συμβολισμός του (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ιστορία πίσω από τον κροκόδειλο που κρεμιέται από οροφή εκκλησίας: Το απόκοσμο θέαμα και ο συμβολισμός του (vid)
Αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, που έχει ιντριγκάρει τους επισκέπτες εδώ και αιώνες, δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά είναι εμποτισμένο με θρησκευτικό συμβολισμό.

Το Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie, που βρίσκεται στη γραφική περιοχή της Λομβαρδίας στην Ιταλία, διαθέτει μια μοναδική διάκριση που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ιστορικές εκκλησίες. Οι επισκέπτες αυτού του ιερού χώρου συχνά αιφνιδιάζονται από ένα απροσδόκητο θέαμα: έναν ταριχευμένο κροκόδειλο που κρέμεται από την οροφή.

Η παρουσία ενός κροκόδειλου κρεμασμένου στο θόλο μιας εκκλησίας είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα ασυνήθιστο θέαμα. Αυτός ο κροκόδειλος, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των 500 ετών, χρησιμεύει ως μια ζωντανή αναπαράσταση των αρχαίων ριζών της εκκλησίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η επιλογή ενός κροκόδειλου, ενός πλάσματος που συχνά συνδέεται με τον κίνδυνο και την αγριότητα, έχει βαθιά θρησκευτική σημασία. Στον πρώιμο χριστιανικό συμβολισμό, τα ερπετοειδή πλάσματα όπως τα φίδια, οι δράκοι και οι κροκόδειλοι συνδέονταν συνήθως με το κακό, αντιπροσωπεύοντας είτε τον ίδιο τον διάβολο είτε την αμαρτία που παρασύρει τους ανθρώπους μακριά από το μονοπάτι της δικαιοσύνης. Έτσι, η προβολή του κροκόδειλου σε τόσο περίοπτη θέση ερμηνεύεται ως συμβολική νίκη του καλού επί του κακού, χρησιμεύοντας ως συνεχής υπενθύμιση στους πιστούς του θριάμβου του θείου επί του κακόβουλου.

Η προέλευση του τρόπου με τον οποίο αυτός ο κροκόδειλος βρέθηκε σε αυτό το σημείο καλύπτεται από μυστήριο. Μεταξύ των ιστοριών που είναι υφασμένες μέσα στον ιστό της τοπικής ιστορίας, δύο ιστορίες ξεχωρίζουν. Ο ένας θρύλος λέει ότι ο κροκόδειλος δραπέτευσε από ένα ιδιωτικό θηριοτροφείο που ανήκε στον Francesco Gonzaga, οδηγώντας τελικά στη σύλληψη και το θάνατό του. Μια άλλη δημοφιλής ιστορία αφηγείται τη γενναιότητα δύο αδελφών που συνάντησαν το θηρίο ενώ ξεκουράζονταν στις όχθες του ποταμού Mincio. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, αφού ζήτησαν τη μεσολάβηση της Παναγίας, ο ένας αδελφός νίκησε θαρραλέα τον κροκόδειλο με ένα μαχαίρι.

Μεταξύ των μύθων που περιβάλλουν τον κροκόδειλο έρχεται να προστεθεί μια ιστορία που αφορά ένα τσίρκο που επισκέπτεται την περιοχή. Αυτή η εκδοχή των γεγονότων υποδηλώνει ότι ο κροκόδειλος, αφού δραπέτευσε, κρύφτηκε ανάμεσα σε καλάμια και λουλούδια λωτού, μόνο και μόνο για να συλληφθεί και, εκπληκτικά, να αποκτήσει το χάρισμα της ανθρώπινης ομιλίας από την ίδια την Παναγία.

Ανεξάρτητα από την πραγματική του προέλευση, ο κροκόδειλος του Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie παραμένει ένα συναρπαστικό τεχνούργημα θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας.