Έρχεται η «γραμμή λαίλαπας»: Τι είναι το φαινόμενο που έχει χωρίσει το Αιγαίο στα δύο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Έρχεται η «γραμμή λαίλαπας»: Τι είναι το φαινόμενο που έχει χωρίσει το Αιγαίο στα δύο (vid)
Το έντονο φαινόμενο «γραμμή λαίλαπας» που σαρώνει το Αιγαίο περιγράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η «γραμμή λαίλαπας» χαρακτηρίζεται από καταιγίδες, χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού και θυελλώδεις ανέμους και σύμφωνα με τον Μαρουσάκη ξεχωρίζει για το μεγάλο μήκος της , σαν μια γραμμή πάνω από το Αιγαίο, όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε.

Όπως σημειώνει το hellenicweather, o όρος «γραμμή λαίλαπας» αναφέρεται σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μια γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζει στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων σε απόσταση 100 έως και 300 χιλιομέτρων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη η εκδοχή η δημιουργία της «γραμμής λαίλαπας» συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήμενη πλευρά μιας οροσειρά με τα κύματα όρους.

Η ανάρτηση του Μαρουσάκη

«Γραμμή λαίλαπας αυτή τη στιγμή επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Αιγαίου πελάγους. Τι είναι η γραμμή λαίλαπας; Πρόκειται για μια περιοχή στενή σε πλάτος, μεγάλη σε μήκος με καταιγίδες οι οποίες είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού, μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων, πολύ ισχυρούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και οι οποίες σχηματίζονται κατά μήκος ενός ψυχρού μετώπου. Λέγοντας ψυχρό μέτωπο, εννοούμε τη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ ψυχρού αέρα που ακολουθεί και θερμού που προηγείται.
Καλό υπόλοιπο ημέρας!»