ΗΠΑ: Τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με άζωτο (vid)

Newsroom
ΗΠΑ: Τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με άζωτο (vid)
Έγιναν γνωστά τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια ενός θανατοποινίτη που θανατώθηκε με μια νέα μέθοδο εκτέλεσης.

H πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με τη χρήση αερίου αζώτου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες στην Αλαμπάμα, μια μη δοκιμασμένη διαδικασία για την οποία οι δικηγόροι του κρατουμένου είχαν υποστηρίξει ότι αποτελεί «μορφή σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας» που απαγορεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί αμετάκλητα το 1996 στην εσχάτη των ποινών, μετά τη δεύτερη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ πως ήταν νεκρός χθες στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 σήμερα ώρα Ελλάδας), 29 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης, διευκρίνισαν οι αρχές της πολιτείας.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Απόψε, ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για το στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 35 χρόνια», ανέφερε ο Στιβ Μάρσαλ, ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης), υποστηρίζοντας πως η Αλαμπάμα σημείωσε «επίτευγμα», κατ’ αυτόν «ιστορικό».

Η μέθοδος θέλει τον κρατούμενο να αναπνέει άζωτο μέσω ενός αναπνευστήρα που τοποθετείται στη μύτη και το στόμα του - σκοτώνοντάς τον ως αποτέλεσμα της στέρησης οξυγόνου. Πριν χορηγηθεί η τελική δόση, ο Smith είπε τα τελευταία του λόγια.

«Απόψε η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα βήματα προς τα πίσω», είπε. «Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως. Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε. Σας αγαπώ όλους», πρόσθεσε πριν κάνει ένα σημάδι καρδιάς στη γυναίκα του.