Η πιο αμφιλεγόμενη μέθοδος εκτέλεσης θανατοποινίτη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε κρατούμενο την επόμενη εβδομάδα

Επιμέλεια: Newsroom
Η πιο αμφιλεγόμενη μέθοδος εκτέλεσης θανατοποινίτη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε κρατούμενο την επόμενη εβδομάδα
Μια αμφιλεγόμενη νέα μέθοδος εκτέλεσης στην πτέρυγα των θανατοποινιτών που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε έναν κρατούμενο στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Eνας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την Τετάρτη (11/01) ότι η Αλαμπάμα μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη εκτέλεση με ασφυξία από αέριο άζωτο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρώτη εκτέλεση στη χώρα με μια νέα μέθοδο που οι δικηγόροι του κρατούμενου επικρίνουν ως σκληρή και πειραματική.

Ο Κένεθ Σμιθ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση το 1989 και του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Λόγω του αριθμού των εγκλημάτων του, καταδικάστηκε και πάλι σε θάνατο ενώ ήταν έγκλειστος στη φυλακή το 1996.

Το 1988, ο εγκληματίας προσελήφθη ως εκτελεστής από τον πάστορα της Westside Church of Christ, Charles Sennett, για να σκοτώσει τη σύζυγό του, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια τεράστια αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία.

Με πάνω από δέκα μαχαιριές στην περιοχή του θώρακα και του λαιμού, η σύζυγος του Σένετ, Ελίζαμπεθ, υπέκυψε στα τραύματά της.

Αφού γλίτωσε από τις τρεις τελευταίες εκτελέσεις του με θανατηφόρο ένεση - λόγω εφέσεων και τύχης αφού σε μια περίπτωση οι εκτελεστές δεν βρήκαν φλέβα, ο θάνατος του Smith πήρε παράταση.

Τώρα, ο Κένεθ Σμιθ έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25 Ιανουαρίου με ασφυξία από αέριο άζωτο. Η μέθοδος θέλει τον κρατούμενο να αναπνέει άζωτο μέσω ενός αναπνευστήρα που τοποθετείται στη μύτη και το στόμα του - σκοτώνοντάς τον ως αποτέλεσμα της στέρησης οξυγόνου.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σμιθ διαμαρτυρήθηκε και άσκησε έφεση κατά της απόφασης, λέγοντας ότι ο πελάτης του θα χρησιμοποιηθεί ως «πειραματόζωο».