Αμερικανός δικαστής ενέκρινε μια νέα μεθόδο εκτέλεσης και προκάλεσε σφδρές αντιδράσεις

Επιμέλεια: Newsroom
Αμερικανός δικαστής ενέκρινε μια νέα μεθόδο εκτέλεσης και προκάλεσε σφδρές αντιδράσεις
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η πρώτη εκτέλεση με ασφυξία από αέριο άζωτο - σε μια στιγμή ορόσημο για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας.

Eνας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την Τετάρτη (11/01) ότι η Αλαμπάμα μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη εκτέλεση με ασφυξία από αέριο άζωτο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρώτη εκτέλεση στη χώρα με μια νέα μέθοδο που οι δικηγόροι του κρατούμενου επικρίνουν ως σκληρή και πειραματική.

Ο Κένεθ Σμιθ, που καταδικάστηκε για φόνο που έκανε το 1988, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25 Ιανουαρίου με τη μέθοδο αυτή, κατά την οποία οι υπάλληλοι των φυλακών θα του δέσουν στο πρόσωπο του με μια μάσκα που θα είναι συνδεδεμένη με μια φιάλη αζώτου, με σκοπόνα να του στερήσει το οξυγόνο και τελικά να πεθάνει από ασφυξία.

1

Αυτή η απόφαση δεν ήρθε τυχαία τώρα. Οι ΗΠΑ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να προμηθευτούν εκείνες τις ουσίες που επιτρέπουν τα πρωτόκολλα εκτέλεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η ευρωπαϊκή απαγόρευση που εμποδίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν φάρμακα και ενέσεις που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις των κρατουμένων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες πολιτείες προσπάθησαν να αναβιώσουν παλαιότερες μεθόδους, όπως τα εκτελεστικά αποσπάσματα, ενώ η Αλαμπάμα, το Μισισιπή και η Οκλαχόμα εισήγαγαν νέα πρωτόκολλα για τη χρήση χημικών αερίων.

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή θα ήταν η πρώτη περίπτωση εκτέλεσης με ασφυξία από αδρανές αέριο που θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών τιμωριών.

2