Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί όλο το 2024

Επιμέλεια: Newsroom
Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί όλο το 2024
Το Ισραήλ θα αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα για να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας τον Λίβανο.

Μήνυμα για χρονική παράταση και επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, έστειλαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού.

Επίσης όπως αναφέρθηκε, το Ισραήλ θα αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα για να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας τον Λίβανο.

Από την μια, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες διεμήνυσε πως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «καθ' όλη τη διάρκεια» του 2024.

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει εκ των προτέρων σχέδια γιατί θα κληθούμε για πρόσθετα καθήκοντα και μάχες κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», δήλωσε χθες βράδυ ο Ντάνιελ Χαγκάρι. Σήμερα ανέφερε δε πως η Χεζμπολάχ επιχείρησε να εκτοξεύσει αεροσκάφος από την περιοχή Μαρούν αλ Ρας.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι θα χρειαστούν για τη συνέχιση των μαχών, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένοι από αυτούς θα κάνουν ένα διάλειμμα από τον πόλεμο, για να προετοιμαστούν για «μακροχρόνιες μάχες». «Ορισμένοι από τους εφέδρους θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις εργασίες τους ήδη από αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο Χαγκάρι, κάτι που «θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις για επερχόμενες επιχειρήσεις το 2024».

Από την άλλη πλευρά, το τρίτο στάδιο του πολέμου θα διαρκέσει «τουλάχιστον έξι μήνες» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης και οι στρατιώτες έχουν πλέον καταλάβει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, όπως υποστήριξε.

«Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και θα περιλαμβάνει έντονες αποστολές αναχαίτισης εναντίον των τρομοκρατών. Κανείς δεν μιλάει για περιστέρια ειρήνης που πετούν από τη Σατζάγια», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μια περιοχή της Γάζας που έχει καταστραφεί από τις μάχες.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο το Ισραήλ αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα για να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι η απόσυρση επικεντρώνεται στους εφέδρους, από τους οποίους το Ισραήλ επιστράτευσε 300.000 για τον πόλεμο, και έχει σχεδιαστεί για να «αναζωογονήσει την ισραηλινή οικονομία».

Όμως ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι κάποιοι από τους στρατιώτες που αποσύρθηκαν από τη Γάζα στο νότο θα προετοιμαστούν για να κατευθυνθούν στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο, όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι αν η Χεζμπολάχ δεν υποχωρήσει, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο είναι ορατός. «Η κατάσταση στο μέτωπο του Λιβάνου δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί. Αυτή η επερχόμενη εξάμηνη περίοδος είναι μια κρίσιμη χρονική συγκυρία», δήλωσε τέλος ο αξιωματούχος, που επικαλέστηκε το Reuters.