«Οι ταινίες μου είναι όλα προβληματικά παιδιά»: Ο Λάνθιμος μίλησε για την ταινία του που έχει ταρακουνήσει το Hollywood

Επιμέλεια: Newsroom
«Οι ταινίες μου είναι όλα προβληματικά παιδιά»: Ο Λάνθιμος μίλησε για την ταινία του που έχει ταρακουνήσει το Hollywood
Η τελευταία ταινία του Λάνθιμου δεν είναι απλώς μια διασκευή, αλλά μια επανεφεύρεση μιας βικτοριανής αφήγησης, που διευρύνει τα όρια της αφήγησης.

Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, γνωστός για το ξεχωριστό κινηματογραφικό του στυλ σε ταινίες όπως «The Favourite» και «The Lobster», τράβηξε και πάλι την προσοχή του κινηματογραφικού κόσμου με την τελευταία του δημιουργία, «Poor Things».

Η ταινία αυτή, που ήδη συζητιέται, σηματοδοτεί ένα ακόμη κεφάλαιο στη συνεργασία του Λάνθιμου με την Αμερικανίδα ηθοποιό Emma Stone, μια συνεργασία που άνθισε μετά τη συνεργασία τους στο «The Favourite».

Το «Poor Things», που περιγράφεται ως μια «διεστραμμένη ρομαντική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας», κάθε άλλο παρά συμβατικό είναι. Η ερμηνεία της Emma Stone ως Bella Baxter, μιας αναγεννημένης γυναίκας του 19ου αιώνα υπό τη φροντίδα ενός χειρουργού που μοιάζει με τον Φρανκενστάιν, τον οποίο υποδύεται ο Willem Dafoe, αψηφά τα παραδοσιακά αφηγηματικά όρια.

Τα εξωπραγματικά στοιχεία της ταινίας, αν και προκαλούν την κατηγοριοποίηση, έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό και απορία. Οι κριτικοί την έχουν αποκαλέσει από «όμορφα φανταχτερή» έως «απολύτως τρελή», αλλά η Stone την απλοποιεί ως την ιστορία μιας γυναίκας που δεν επιβαρύνεται από την ντροπή.

Μετά τη νίκη του Χρυσού Λιονταριού στη Βενετία, ο Λάνθιμος παραμένει απτόητος από την περιρρέουσα φρενίτιδα. Γνωστός για την αντισυμβατική προσέγγισή του στην αφήγηση σε ταινίες όπως το «Dogtooth» και ο «The Lobster», ο Λάνθιμος συχνά αντιστέκεται στο να εξηγήσει τις σουρεαλιστικές αφηγήσεις του. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνάντησή του στο Λονδίνο, εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στο να συζητήσει για το «Poor Things». Όταν ρωτήθηκε για την ουσία της ταινίας, ο Λάνθιμος ανέπτυξε το θέμα της ξεδιαντροπιάς και της ελευθερίας του να ξεκινάς από την αρχή.

Το «Poor Things» είναι μια διασκευή του αναγνωρισμένου μυθιστορήματος του Alasdair Gray από το 1992, ένα έργο που κέρδισε το βραβείο Whitbread και το βραβείο μυθοπλασίας του Guardian. Ο Gray, κομβική μορφή της σκωτσέζικης λογοτεχνίας, δημιούργησε ένα βικτοριανό παστίτσιο που προσφέρει ποικίλες αφηγήσεις για τη ζωή της Bella Baxter.

Το μυθιστόρημα υφαίνει την ιστορία μιας πνιγμένης γυναίκας, της οποίας ο εγκέφαλος αντικαθίσταται με εκείνον του αγέννητου εμβρύου της, με αποτέλεσμα ένας ηθικά ανεπηρέαστος χαρακτήρας να ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ο Λάνθιμος και ο σεναριογράφος Tony McNamara μετέφρασαν αυτή την πολύπλοκη αφήγηση σε μια ταινία που υπόσχεται να προκαλέσει και να ιντριγκάρει το κοινό.

Η τελευταία ταινία του Λάνθιμου δεν είναι απλώς μια διασκευή, αλλά μια επανεφεύρεση μιας βικτοριανής αφήγησης, που διευρύνει τα όρια της αφήγησης. Το «Poor Things» αποτελεί μια απόδειξη του μοναδικού οράματος του Λάνθιμου, όπου το παρελθόν και το παρόν συγχωνεύονται σε μια κινηματογραφική εμπειρία που είναι τόσο προκλητική όσο και αντισυμβατική.