«Milky Way»: Όταν σηκώσαμε το βλέμμα στους ουρανούς μας (vid)

«Milky Way»: Όταν σηκώσαμε το βλέμμα στους ουρανούς μας (vid)
Το Gazzetta γράφει για τη σειρά που έχει ξεχωρίσει τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Κάθε Πέμπτη (στις 23:20) στο Mega.

Όταν είδαμε ένα θραύσμα. Όταν είδαμε τη φροντισμένη λεπτομέρεια. Όταν κοιτάξαμε ασυναίσθητα την τηλεόραση και δεν αλλάξαμε κανάλι. Όταν έγινε η πρώτη επίσημη προβολή δύο επεισοδίων. Όταν αναρωτηθήκαμε γιατί αυτός ο τίτλος; Όταν ξαφνιαστήκαμε με το όνομα του δημιουργού και την επιλογή του να συμπορευτεί με το πανίσχυρο μέσο. Όταν υποψιαστήκαμε ότι ένα κομμάτι του μεγάλου πανιού θα αντικαταστήσει την σκληρότητα του γυαλιού. Όταν οι μύθοι πολλαπλασιάστηκαν και χάθηκε η μαγεία. Όταν ο ελεύθερος ορίζοντας «πέρασε» πάνω από ταράτσες, δορυφορικά πιάτα και τεντωμένα σύρματα. Όταν άκουσες να βρίζουν και ήταν σαν το αληθινό κλάμα του παιδιού, σαν την αγωνία του ενήλικα. Όταν είδες ότι η ελληνική οικογένεια αγαπάει την πατρίδα και τη θρησκεία. Όταν, λίγο μετά, είδες ότι η ίδια οικογένεια μπορεί να εκνευρίζεται με την πατρίδα και τη θρησκεία. Όταν είδες τους άγραφους νόμους να αποκτούν πολύχρωμο χρώμα. Όταν είδες τα κλίσε με άλλο μάτι και τα άκουσες με άλλη γλώσσα. Όταν είδες αυτά που σε σοκάρουν αλλά δεν τα προσπέρασες. Όταν είδες την ανάγκη της φυγής και την «ασφάλεια» της αποφυγής. Όταν αναγνώρισες του ανθρώπους και την αναλλοίωτη φωνή τους. Όταν σημάδεψες την ημερομηνία και πάτησες το κουμπί. Όταν είδες -και βλέπεις- το «Milky Way», του Βασίλη Κεκάτου.

Πίσω από το γυάλινο περίβλημα της δεύτερης ζωής μας


Όταν είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια καταλήξαμε στην απλόχερη ομορφιά. Αυτό μας έδωσε, αυτό εισπράξαμε, αυτό νιώσαμε στα μάτια και την ψυχή μας. Πλησιάζουμε στο φινάλε της σειράς (σ.σ ολοκληρώνεται σε οκτώ επεισόδια) και η πρώτη εντύπωση, αίσθηση, δεν έχει αλλάξει. Και εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας. Ο Κεκάτος είδε την ομορφιά που έχουμε μέσα μας, την είδε στους τόπους και στους ουρανούς… Το «Milky Way» θα μπορούσε να είναι ποιητική αλληγορία για όσα χάνουμε και όσα κερδίζουμε, θα μπορούσε να είναι η αποκάλυψη του κρυμμένου μονοπατιού της μονότονης ζωής μας. Πίσω από το γυάλινο περίβλημα της δεύτερης ζωής μας ξεδιπλώνεται ο ρεαλισμός και οι μαγικές, ονειρικές, αιχμές του. Το σενάριο και η σκηνοθετική ματιά του Κεκάτου φέρνουν όλα τα αυτονόητα, ουμανιστικά, ιερά, στο προσκήνιο και τα αποκαθιστούν. Την ίδια στιγμή με ηρεμία και σιγουριά αποδομούνται και εξουδετερώνονται τα αντιδραστικά, τοξικά, εξουσιαστικά, στερεότυπα που τόσο εύκολα αναπαράγονται από πολλές σειρές μυθοπλασίας. Και όχι, το πρόσχημα του παρελθόντος δεν αρκεί. Εύκολα θα μπορούσε ο Κεκάτος να μείνει στην κυριαρχία της τοξικής κανονικότητας. Θα τη συνόδευε με αληθινές ευχές και θα ξεμπέρδευε. Όχι όμως. Η επιλογή του είναι το ίδιο απλή, αλλά σίγουρα ανώτερη: αγάπα αληθινά και άκριτα τον πλησίον σου, γίνε κυρίαρχος/ή του σώματός σου, μάθε να συγχωρείς και προχώρα όπως εσύ θες και ας πονέσεις κι ας κλάψεις.

Όλοι θέλουν να ξεφύγουν


Όπως φάνηκε από την αρχή, η απόδραση είναι το ζητούμενο. Όλοι θέλουν να ξεφύγουν από κάτι που τους «πνίγει» και όλοι θέλουν προχωρήσουν. Άλλοι γνωρίζουν τον προορισμό, άλλοι όχι και όλοι ψάχνουν τον τρόπο. Η κεντρική ηρωίδα, η Μαρία, είναι ο πυρήνας και από κει περνάνε, φιλτράρονται, οι πορείες, ιστορίες, των υπόλοιπων. Το σενάριο δεν αποφεύγει κοινότοπες καταστάσεις, αλλά ξέρει να αποφεύγει τις κλισέ αντιδράσεις. Κάθε επεισόδιο είναι μετρημένο σωστά και πολύ καλά μονταρισμένο. Η ενηλικίωση των χαρακτήρων είναι κυρίαρχη κατάσταση. Για τη Μαρία και τις φίλες της είναι σωματική και ψυχική. Για τους ενήλικες είναι η καθυστερημένη ωριμότητα. Φυσικά, η νέα γενιά, η σημερινή, δίνει τον τόνο. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, οι ανησυχίες της, όλα είναι εδώ και συνομιλούν μαζί της. Ο Κεκάτος έχει φροντίσει πολύ τη γλώσσα των χαρακτήρων, το ύφος και τις εικόνες που μας δίνουν. Η φωτογραφία είναι εντυπωσιακή, η μουσική «δένει» άριστα με τη δράση και οι ερμηνείες συμπληρώνουν η μία την άλλη. Το «Milky Way» διαθέτει νεανικό σφρίγος, σοβαρότητα και απείραχτη ομορφιά.

«Milky Way», του Βασίλη Κεκάτου

Πρωταγωνιστούν: Κορίννα Ντουλλάαρτ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Καλλιμάνη, Σοφία Κόκκαλη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τόνια Σωτηροπούλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στυλιάνα Ιωάννου, Ναταλία Σουίφτ, Αφροδίτη Καποκάκη, Ευαγγελία Καμάρα, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Ξένια Ντάνια, Σταύρος Τσουμάνης, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Τζέο Πακίτσας, Κασσιόπη Κλέπκου, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Guest stars: Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκος Καραθάνος, Κίμων Κουρής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ελένη Φουρέιρα.

Παραγωγή: FOSS PRODUCTIONS

To «Milky Way» μετά το τέλος του κάθε επεισοδίου θα είναι διαθέσιμο on demand αποκλειστικά στο Vodafone TV.