Το πιο απομακρυσμένο αεροδρόμιο εξαφανίζεται δύο φορές την ημέρα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το πιο απομακρυσμένο αεροδρόμιο εξαφανίζεται δύο φορές την ημέρα (vid)
Το αεροδρόμιο στο νησί Barra είναι το πιο απομακρυσμένο στον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή εξαφανίζεται δύο φορές την ημέρα.

Το νησί Barra, ένα απομακρυσμένο στολίδι στις Εβρίδες της Σκωτίας, προσφέρει μια ταξιδιωτική εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη, συνδυάζοντας το εκπληκτικό φυσικό τοπίο με ένα από τα πιο μοναδικά αεροδρόμια στον κόσμο. Προσβάσιμο με πλοίο από το Όμπαν ή με μικρότερη απόσταση με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο της Γλασκώβης, αυτό το γραφικό νησί είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της άγριας ζωής και τους λάτρεις της παραλίας, καθώς διαθέτει αμμώδεις ακτές που συναγωνίζονται τις παραλίες της Καραϊβικής.

Τα ταξίδια συχνά υπόσχονται την άφιξη σε θεαματικούς προορισμούς, αλλά μερικές φορές το ίδιο το ταξίδι μπορεί να είναι εξίσου αξέχαστο, ειδικά όταν περιλαμβάνει την προσγείωση σε ένα από τα πιο ασυνήθιστα αεροδρόμια του κόσμου.

Αυτό που κάνει το αεροδρόμιο Barra πραγματικά μοναδικό είναι οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης στην παραλία Traigh Mhor. «Το αεροδρόμιο Barra είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στον κόσμο που πραγματοποιεί προγραμματισμένες προσγειώσεις και αναχωρήσεις από διαδρόμους που βρίσκονται κυριολεκτικά σε παραλία», λέει ο Michael Galbraith, ο διευθυντής του αεροδρομίου. Η παραλία χρησιμεύει ως διάδρομος προσγείωσης, που περιβάλλεται από εντυπωσιακή λευκή άμμο και γαλαζοπράσινη θάλασσα, προσφέροντας μια γραφική θέα που είναι σπάνια για ένα περιβάλλον αεροδρομίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιλότοι δεν χρειάζονται ειδική εκπαίδευση ή πιστοποίηση για να προσγειωθούν στο Barra, αλλά τους συνιστάται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο των υπηρεσιών πληροφοριών πτήσεων για αεροφωτογραφίες και να πραγματοποιήσουν μια αρχική υπέρπτηση για να εξοικειωθούν με το έδαφος και τις κατευθύνσεις των διαδρόμων.

Οι πιλότοι πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την προσγείωση στην Barra, καθώς η διάκριση των περιοχών με στάσιμα νερά από την παλίρροια που υποχωρεί μπορεί να είναι δύσκολη. «Οι πιλότοι πρέπει να αποκτήσουν οπτική επαφή με την παραλία/το διάδρομο πριν κάνουν προσπάθεια προσγείωσης», συμβουλεύει ο Galbraith. Τα δελτία καιρού είναι ζωτικής σημασίας και κοινοποιούνται στους πιλότους εκ των προτέρων.