Διπλωματικό «θρίλερ» στη Μέση Ανατολή: Στο Ιράκ με αλεξίσφαιρο ο Άντονι Μπλίνκεν

Επιμέλεια: Newsroom
Διπλωματικό «θρίλερ» στη Μέση Ανατολή: Στο Ιράκ με αλεξίσφαιρο ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί μια μεγάλη και όλο εκπλήξεις περιοδεία, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι είναι "εντελώς απαράδεκτες" οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του "είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες", όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.

Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ" με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται "έρευνες" για τον εντοπισμό των δραστών.

Σήμερα, όταν υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν, ζήτησε για άλλη μια φορά "άμεση κατάπαυση του πυρός" στη Γάζα, επισημαίνοντας "την επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η κρίση και να αποτραπεί η εξάπλωσή της", σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το Ιράκ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.