Ένα λεύκωμα γεμάτο φως

Ένα λεύκωμα γεμάτο φως
Το Gazzetta διάβασε το «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο» (Εκδ. Πατάκης) και σας το συστήνει. Ένα λεύκωμα πραγματικό κομψοτέχνημα.

Ο άνθρωπος παράγει περισσότερες στάχτες απ’ ό,τι φαντάζεται, δημιουργεί δηλαδή. Δώσε του ένα τουφέκι, μια χειροβομβίδα, ένα πολυβόλο, ένα μαχαίρι και μια φωτιά και θα τα κάνει όλα μαύρα. Ναι, το χειρότερο του (μας) είναι ο επεκτατικός πόλεμος, ο εμφύλιος και η επικράτηση του ζώου πάνω μας, μέσα μας. Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές σε πεδία μαχών, προσπάθησε ξανά και ξανά να αναπνεύσει, να μην πνιγεί από τον τοξικό καπνό των χαλασμάτων, από αδελφικό αίμα και από τις σιδερένιες μπότες των εισβολέων. Η Ελλάδα διαλύθηκε και χτίστηκε, μέτρησε σημάδια από σφαίρες και κρατήρες-ανοιχτές πληγές. Τα βλέμματα των κατοίκων δύσκολα διασταυρώνονταν και μέσα από τα ερείπια ταξίδευαν. Τα χέρια, όπως και τα μάτια, δεν είχαν από που να πιαστούν, ώσπου ορθώθηκε μια φωνή, κυρίως εσωτερική, και είπε «Φτάνει! Να ζήσουμε σαν άνθρωποι πια». Και έτσι, παρά τον επίμονο χορό της μαύρης κλωστής, άρχισαν να φαίνονται τοπία που άντεξαν και άνθρωποι που φύλαξαν τις αναπνοές τους. Πρώτα τους ζέσταινε το ασπρόμαυρο και μετά το πολύχρωμο της φύσης που είχε τολμήσει να μπει στον φακό, πρώτα του ματιού και μετά της φωτογραφικής μηχανής. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο χαρτί που λάμπει, στο βιβλίο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο», σε ένα λεύκωμα γεμάτο φως. [σ.σ ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πατάκη και την Κατερίνα Λυμπεροπούλου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού]

Οι επίμονες στιγμές σε ένα «κλικ»


Το βιβλίο -κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών- είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Βάση του οι φωτογραφίες του Robert A. McCabe. Η αγάπη για την τέχνη του και τη χώρα μας συνδυάστηκαν αρμονικά και μας έδωσαν εικόνες δυνατές, αδρές, όλο ζωντάνια. Ένα ταξίδι στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 1954, ήταν αφορμή για να ξεκινήσει το κυνήγι της γέννησης του νέου ανθρώπου. Τι άλλο ήταν η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, μετά τους πολέμους; Ένα πλάσμα που κουβαλούσε το ξεραμένο αίμα και τα μαύρα-κόκκινα υγρά του επώδυνου, βίαιου τοκετού. Ίσως να ήταν το φως του θέρους, ίσως το χαμόγελο και τα σημάδια του χρόνου στα πρόσωπα των κατοίκων, ίσως η ομορφιά του τοπίου που «όπλισαν» τη μηχανή του McCabe. Ο φωτογράφος είδε από κοντά τη νέα πορεία, τη δύσκολη, την ανηφορική, την απαιτητική μα λυτρωτική. Τα «κλικ» του απαθανάτισαν τις επίμονες στιγμές και το σύννεφο του χρόνου «κρεμάστηκε» στη νοσταλγία του ασπρόμαυρου και την ατιθάσευτη επιθυμία του έγχρωμου.

Εξώφυλλο λεύκωμα

Η πρώτη ύλη του McCabe


Η πρώτη ύλη του McCabe είναι θελκτική, άμεση και αποπνέει σεβασμό απέναντι στη νέα προσπάθεια των Ελλήνων. Ο Παναγιώτης Ροϊλός έκανε την επιλογή των φωτογραφιών και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου την έρευνα. Αμφότεροι πρόσθεσαν εισαγωγικά κείμενα δίνοντας μας το πλαίσιο, χρονικό, ιστορικό, δημιουργικό, στο οποίο κινήθηκε η έκδοση. Το λεύκωμα είναι πανέμορφο και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα χαρτιού, στον σχεδιασμό των Αλέξη Βερούκα, Βασιλικής Καρμίρη, στη σάρωση/επεξεργασία των φωτογραφιών από τους Σοφία Πάνου, Γιώργο Μαρίνο, Idolo Lab. Οι μεταφράσεις ανήκουν στους Χριστίνα Θεοχάρη, Αλεξάνδρα Δούμα, Anne McCabe. Η ενάργεια των εικόνων είναι τέτοια που βρισκόμαστε μια ανάσα από τους ανώνυμους πρωταγωνιστές. Η μνήμη και η ασχημάτιστη γνώση περνάνε από τα μέσα της δεκαετίας του 50’ έως τις αρχές του 70’. Η έρευνα, ουσιαστική, εις βάθος, δίνει τις καίριες λεζάντες και το μεγάλο μέγεθος των φωτογραφιών μεγαλώνει το θέαμα και την ελπίδα των μεταπολεμικών χρόνων. Το «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο» είναι ένα πολύτιμο, γοητευτικό, λεύκωμα για τα χρόνια της ελπίδας.


Έκθεση φωτογραφίας Robert McCabe

«Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) παρουσιάζει έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Τα χρόνια της ελπίδας. Τα κείμενα της έκθεσης και του νέου ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Το βιβλίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη πριν από το τέλος του Μαΐου 2023. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 (ώρα 20.30) .

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου 2023.

Χώρος: Αίθουσα Εκθέσεων Συνεδριακού Κέντρου Δελφών

Κατά την ίδια περίοδο πραγματοποιείται στους Δελφούς η έκθεση ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 με τον φακό του Robert McCabe, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Διάρκεια: 10 Ιουνίου -31 Δεκεμβρίου 2023

Η έκθεση φωτογραφιών «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» (διάρκεια 10 -6- 23 ως 30 -9- 23) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.
«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός.
Συμμετέχουν: Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.
Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Συντελεστές έκθεσης:

Συντονισμός - έρευνα: Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Στήσιμο: Μαρία Αλεξίου
Εκτυπώσεις και Σαρώσεις: Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Πάνου Idolo Lab
Σχεδιασμός - γραφικά: Βάσω Αβραμοπούλου
Τοποθέτηση φωτογραφιών: Κώστας Καρασαββίδης
Εκτυπώσεις σε αλουμίνιο: Apolyto
Η εκτύπωση κι η βιβλιοδεσία του βιβλίου «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» που συνοδεύει την έκθεση έγινε στο Trifolio srl, Verona, Italy
Οργανωτική υποστήριξη έκθεσης και ημερίδας Δελφών
Συντονισμός: Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Προβολή και Δημοσιότητα: Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Τεχνική υποστήριξη-slide show: Νίκος Κουτσοκέρας, τεχνικός

Info:
Robert McCabe: «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»
Κείμενα: Παναγιώτης Ροϊλός, Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Διάρκεια έκθεσης: 10-6-23 / 30-9-2023
Εγκαίνια: 10-6-23 (20.30)
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, του Robert McCabe» 10-6-23, (19.00-20:30)