Ο δολοφόνος της Καρδίτσας που σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλους δύο επειδή κατέθεσαν εναντίον του στο δικαστήριο

Επιμέλεια: Newsroom
Ο δολοφόνος της Καρδίτσας που σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλους δύο επειδή κατέθεσαν εναντίον του στο δικαστήριο
Ο δολοφόνος της Καρδίτσας που όλοι ήθελαν να δουν στη φυλακή, αλλά φοβόντουσαν να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Απρίλιος του 1960 και σε ένα χωριό στην Καρδίτσα δικαζόταν ο 35χρονος τότε Σ.Ν., ο οποίος μετά το τέλος της δίκης προσπάθησε να σκοτώσει όσους μάρτυρες κατέθεσαν εναντίον του. Θα αναρωτηθεί τώρα κανείς, για τον λόγο που δικαζόταν. Ο Θεόδωρος Κ. είχε κάνει μήνυση για… απόπειρα φόνου και απειλή εναντίον του. Αυτός, μαζί με τέσσερις συγχωριανούς του παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν εναντίον του, ωστόσο, επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις, το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης δέκα ημερών στον Σ.Ν., την οποία και εξαγόρασε.

Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου από τη Δέσποινα Τζάνη, δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα από την έκδοση της απόφασης και τα πέντε άτομα που κατέθεσαν εις βάρος του Σ.Ν., έχοντας πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το χωριό τους, έπεσαν θύματα νέας δολοφονικής επίθεσης.

Λίγα μέτρα πριν το χωριό, ο Σ.Ν. πετάχτηκε από ένα χαντάκι κρατώντας στα χέρια του τουφέκι, ενώ και είχε στη ζώνη του μαχαίρι και περίστροφο. Πυροβόλησε τον Θόδωρο Κ, δύο φορές, πετυχαίνοντας τον στο χέρι και το στήθος και στη συνέχεια πυροβόλησε έναν άλλον μάρτυρα, τον Μ. που τον τραυμάτισε στο αριστερό του χέρι. Ο Μ. όμως ρίχτηκε πάνω του για να του πάρει το όπλο, αλλά τότε ο δράστης τον τραυμάτισε με το μαχαίρι, στο κεφάλι και τα νεφρά. Όσο εξελισσόταν αυτή η μάχη οι άλλοι τρεις είχαν φύγει για να γλιτώσουν.

3

Ο Σ.Ν όμως δεν σταμάτησε εκεί. Δεν είχε «χορτάσει» από εκδίκηση. Πήρε το άλογο του και κατευθύνθηκε προς το χωριό θέλοντας να σκοτώσει όποιον είχε καταθέσει εναντίον του. Πήγε αρχικά στο σπίτι του Διονύση Τ. και αφού κλώτσησε την πόρτα, πυροβόλησε στα μάτια και στη συνέχεια σε όλο το σώμα τη σύζυγο και την κόρη του, που κοιμόντουσαν εκείνη την ώρα.

Στη συνέχεια πήγε στο τυροκομείο που εργαζόταν ο Γ. Χ. σκοτώνοντας τον, ενώ εκείνη την ώρα είχε το «καθαρό μυαλό» να κόψει το τηλεφωνικό καλώδιο της περιοχής για να μην ειδοποιηθούν οι αστυνομικές αρχές. Ένας κάτοικος του χωριού όμως είχε προλάβει ήδη να ενημερώσει την χωροφυλακή της Καρδίτσας, από την πρώτη επίθεση, με αποτέλεσμα να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό.

Μετά από τρεις ώρες, κατάφεραν να τον περιορίσουν σε ένα κοντινό χωριό και κατάφεραν να τον περικυκλώσουν. Τότε ο Σ.Ν, έβαλε το περίστροφο στον κρόταφό του για να αυτοκτονήσει, αλλά παραπάτησε και η σφαίρα χώθηκε στο τριχωτό της κεφαλής του. Τραυματίστηκε αλλά όχι θανάσιμα. Οι χωροφύλακες τον συνέλαβαν, τον αφόπλισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Από εκεί δήλωνε πως στη φυλακή θα ήταν ασφαλής και έλεγε πως δεν φοβόταν ότι θα εκδικηθούν τους συγγενείς του στο δικό του πρόσωπο.

Ο Σ.Ν είχε διαφορές με τον Έ.Μ και ήθελε να τον δολοφονήσει, όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής. Τον Φεβρουάριο του 1958 μάλιστα είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Λάρισας με την κατηγορία, ότι είχε πληρώσει κάποιον να τον σκοτώσει. Κάτι που είχε βάση και ισχύ, καθώς είχαν στήσει καρτέρι σε σχολείο του χωριού στον Ε.Μ. Ο πληρωμένος δολοφόνος πυροβόλησε, αλλά αστόχησε τραυματίζοντας σοβαρά κάποιον που στεκόταν δίπλα στον Ε.Μ.

2

Μέχρι την εκδίκαση στο Κακουργιοδικείο, ο Σ.Ν απειλούσε με πολλούς τρόπους τους μάρτυρες κατηγορίας. Αυτό που κατάφερε ήταν στο δικαστήριο να καταθέσουν οι μάρτυρες με τέτοιον τρόπο που έκαναν τους ενόρκους να αμφιβάλλουν για την ενοχή του πληρωμένου δολοφόνου και του ίδιου. Αποτέλεσμα; Οι δύο τους αθωώθηκαν, όμως ο εισαγγελέας κήρυξε την ετυμηγορία αυτή «πεπλανημένην» και ορίστηκε νέα δίκη τον Μάιο του 1960.

Ο Σ.Ν άρχισε πάλι τις απειλές και τις πιέσεις στους μάρτυρες και ειδικότερα στον Θ. Κ. φτάνοντας στο σημείο να τον απειλήσει με μαχαίρι, γι αυτό και του άσκησε μήνυση, αλλά το δικαστήριο του επέβαλλε μόνο 10 μέρες φυλάκισης και η οποία ήταν εξαγοράσιμη.

Οι συγχωριανοί του είχαν πλέον αποφασίσει να τον κλείσουν φυλακή και δέχθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες εναντίον του για την υπόθεση Θ.Κ. Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς ο Σ.Ν είχε αποφασίσει να τους εκδικηθεί.

Ο Σ.Ν. είχε μαζέψει πολλές μηνύσεις εις βάρος του, αλλά επειδή απειλούσε τους μάρτυρες, πήγαιναν στο δικαστήριο και τροποποιήσουν τις μαρτυρίες τους από φόβο. Μαζί τους-νοητά- ήταν και η γυναίκα του, η οποία ήθελε να κλειστεί ο Σ.Ν. στη φυλακή για να γλιτώσει.

Στο χωριό κυκλοφορούσε η φήμη πως όταν ο Σ.Ν είχε μάθει πως κάποιος συγχωριανός του ήθελε να τον σκοτώσει, τον βρήκε και τον έδεσε σε δέντρο, μαχαιρώνοντας του τα πόδια.


* Τα ονόματα των πρωταγωνιστών αναφέρονται με αρχικά για ευνόητους λόγους καθώς αρκετοί πρωταγωνιστές ή απόγονοί τους ζουν στην ίδια περιοχή το εγκλήματος.