Η «Ασκητική», ξανά και ξανά!

Η «Ασκητική», ξανά και ξανά!
Το φιλοσοφικό μανιφέστο του Νίκου Καζαντζάκη είναι το βιβλίο που δεν θα σταματήσουμε να διαβάζουμε.

Ο ήλιος αυτός δεν δύει! Κι ας μπαίνουν σύννεφα μπροστά του. Κι ας αρνούνται τη σκιά τους οι άνθρωποι. Κι ας υψώνονται αποκρουστικά δημιουργήματα. Άστρο λαμπρό που φωτίζει την αέναη, κυκλική, πορεία μας και καίει-προστατεύει την καρδιά μας. Το ανθρώπινο βλέμμα τον αντικρίζει και τυφλώνεται όταν είναι ξεκούραστο, σίγουρο, αλαζονικό, ευτυχισμένο. Το ανθρώπινο βλέμμα τον αντικρίζει και δεν τυφλώνεται όταν είναι κουρασμένο, όταν αμφιβάλλει, όταν είναι ταπεινό και όταν δεν έχει ελπίδα καμιά. Το μάτι της ψυχή μας είναι στον ουρανό και μες τη λευκότητα του κλείνει τις προσευχές και τις ατελείωτες προσπάθειες. Στι κατακόκκινες ακτίνες του επιστρέφει τα ανθρώπινα και δείχνει τον δρόμο, τον ανηφορικό. Αυτός ο ήλιος υπάρχει -και θα υπάρχει- γιατί πάντα θα ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, πάντα θα ματώνουμε και πάντα προσπαθούμε για το ελάχιστο, για το τίποτα. Μαζί θα υπάρχει και ο Νίκος Καζαντζάκης, αυτός που είδε μέσα του και μέσα μας αυτόν τον πύρινο κύκλο. Ο Κρητικός που, με ένα μολύβι, λίγες βασανισμένες σκέψεις και ένα όραμα που μυρίζει βρεγμένο χώμα, χαρτογράφησε τον ασύνορο εσωτερικό μας κόσμο. Η «Ασκητική» (Εκδόσεις Διόπτρα), αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάζουμε ξανά και ξανά. Πώς αλλιώς θα μάθουμε από πού ερχόμαστε και πού πάμε.

Νέα πνοή στο καζαντζακικό έργο


Οι Εκδόσεις Διόπτρα πήραν τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Ν.Κ και αμέσως έδειξαν τον σεβασμό τους σε αυτό. Με σημείο εκκίνησης το ανέκδοτο μυθιστόρημα «Ο Ανήφορος», παρουσιάζουν το θαλερό πνεύμα του παγκόσμιου Κρητικού. Η φροντίδα που επιδεικνύουν στο καζαντζακικό έργο φαίνεται σε κάθε στάδιο της νέας παραγωγής. Η ποιότητα του χαρτιού, η ειδική γραμματοσειρά που σχεδίασαν, η εικαστική ομορφιά των εξωφύλλων και η διόρθωση-επιμέλεια δίνουν νέα πνοή στα γραπτά του Καζαντζάκη. Πέρα από τα τεχνικά, φιλολογικά χαρακτηριστικά, είναι και οι ενέργειες διαφήμισης-προώθησης που έχουν κάνει και κάνουν οι άνθρωποι του εκδοτικού. Πολλές παρουσιάσεις-ομιλίες γύρω από τα βιβλία και τον συγγραφέα, καταχωρήσεις και σχεδιασμός νέων εγχειρημάτων (graphic novel). Και επειδή οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα, πρέπει να αναφέρουμε τα ονόματα των Φιλήμονα Πατσάκη (υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού), Γιάννη Καρλόπουλου (καλλιτεχνική διεύθυνση), Βίκυς Κατσαρού (διόρθωση-επιμέλεια), Ηλία Σούφρα (σελιδοποίηση). Και η «Ασκητική» ευτύχησε στα χέρια αυτών των ανθρώπων.

Ασκητική

Από δω ξεκινούν όλα!


Η «Ασκητική» είναι η ουσία του έργου του Καζαντζάκη, είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας, της κοσμοθεωρίας του. Απ’ αυτήν ξεκινούν όλα και σε αυτήν καταλήγουν όλα τα έργα του Κρητικού. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει Μεσσίας, Θεός, ανώτερη δύναμη. Ο άνθρωπος είναι που ορίζει τη μοίρα του κόσμου (του) και αυτός που πρέπει να παλέψει γι’ αυτήν. Αυτός είναι ο Θεός! Ο Καζαντζάκης, όμως, δεν χαρίζεται στον άνθρωπό του. Του δίνει την αρματωσιά, τα εφόδια και το θάρρος να παλέψει με τον κακό του εαυτό, αλλά δεν τον χαϊδεύει, δεν τον νταντεύει και δεν δικαιολογεί την όποια παραίτηση. Αυτό που προκαλεί δέος στην «Ασκητική» είναι η δημιουργία του μεγαλείου μέσα μας! Τα λίγα και καλά υλικά μας, γίνονται πρώτη ύλη για να στηθεί ο μεγαλόπρεπος εσωτερικός ναός. Η γλώσσα του Καζαντζάκη είναι δυνατή, τραχιά και αμείλικτα ποιητική. Ο τρόπος που έχει δομήσει το έργο δίνει ανεμπόδιστη ροή και γερή συνοχή. Η «Ασκητική» σου επιβάλλεται! Βέβαια, η συγκεκριμένη έκδοση είναι εμπλουτισμένη με διαφωτιστικά κείμενα που εξηγούν και το έργο και την προσωπικότητα-σκέψη του συγγραφέα. Οι Δημήτρης Κόκορης, Kimon Friar υπογράφουν την εισαγωγή, τον πρόλονο και το επίμετρο.