Μητσοτάκης στον Αρναούτογλου: «Σε πολύ σοβαρά προβλήματα έχω ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο» (vid)

Μητσοτάκης στον Αρναούτογλου: «Σε πολύ σοβαρά προβλήματα έχω ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο» (vid)
Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γρηγόρη Αρναούτογλου λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην εκπομπή «The 2Night Show» του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας (15/5). Ο πρωθυπουργός μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου έξι μόλις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη βοήθεια που αναζήτησε όταν αισθάνθηκε ψυχολογικά πιεσμένος σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους της ζωής του.

«Σε πολύ σοβαρά ζητήματα έχω ζητήσει βοήθεια από ειδικό και δεν έχω καμία δυσκολία να το πω. Νομίζω ότι κάνετε πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία συνολικά», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μία μεγάλη πρόκληση αυτή που αντιμετωπίζουμε. Ειδικά τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τα πιο δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ψυχικής υγείας με τις παρωπίδες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Κι εμείς έχουμε περάσει με τη Μαρέβα από μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί κάποιος την ανάγκη να μιλήσει σε έναν άνθρωπο, για να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και διάσταση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το αν το ότι έγινε πρωθυπουργός ήταν τελικά όπως το ονειρευόταν απάντησε: «Ήταν πολύ πιο δύσκολα. Παρότι ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος, και ψυχολογικά, έχοντας κι εγώ βιώσει μέσα από την οικογενειακή μου ανατροφή τι σημαίνει να είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, αλλά έχοντας κάνει και μία προετοιμασία γι’ αυτά τα οποία θέλαμε να κάνουμε, αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα, και τίποτα βέβαια δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μία σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις και κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές τέτοιες, από την πανδημία μέχρι το προσφυγικό και από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις φυσικές καταστροφές.

Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες δυσκολίες και ειδικά, θα σου έλεγα, για την πανδημία δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης μίας τέτοιας υγειονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι ηγέτες - με όλους τους συναδέλφους μου που μιλούσα στην Ευρώπη - αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Έπρεπε, στην κυριολεξία, μέρα με τη μέρα να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε έναν ιό και σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση όμοια της οποίας είχαμε να δούμε 100 χρόνια».

Για το αν του λείπει ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Πάντα λείπουν οι γονείς και πρέπει να σου πω Γρηγόρη ότι ήμουν τυχερός διότι, παρότι οι γονείς μου με έκαναν σε σχετικά μεγάλη ηλικία, με τον πατέρα μου είχα ακριβώς πενήντα χρόνια διαφορά…Μισό αιώνα. Είχα την ευτυχία, όμως, να τον ζήσω μέχρι τα 49 μου -ο ίδιος πήγε αισίως μέχρι τα 99- και να τον απολαύσω, θα έλεγα, σε στιγμές όπου πια ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες τις οποίες είχε νωρίτερα στη σταδιοδρομία του. Είχαμε μία εξαιρετική σχέση. Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα. Αλλά ξέρεις, αισθάνομαι ότι μερικές φορές λες «τι θα σου έλεγε, ας πούμε, ο πατέρας σου αν του έκανες μία ερώτηση» και μερικές φορές αισθάνομαι ότι ξέρω ήδη την απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έκαναν μία καλή δουλειά και πήρα από τον ίδιο όση εμπειρία τουλάχιστον μπορούσε να μου μεταφέρει».

Για το αν έχει ζητήσει ποτέ τη βοήθεια ειδικού για προσωπικά του ζητήματα: «Βεβαίως. Και δεν έχω και δυσκολία να το πω και νομίζω ότι κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία συνολικά. Είναι μία τεράστια πρόκληση αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε, ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και νομίζω ότι τα πιο δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία κι έχουμε κάνει πολλά στο να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ψυχικής υγείας μέσα από τις παρωπίδες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Εμείς είχαμε -κι εγώ, τα είχαμε κουβεντιάσει και την προηγούμενη φορά- έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα από μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί κάποιος την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, όχι κατ’ ανάγκη να πάρει υποστήριξη, αλλά κυρίως να τον βοηθήσει ή να την βοηθήσει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και στη σωστή τους διάσταση».

Για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη: «Αυτό αισθανθήκαμε όλοι και πρέπει να σου πω ότι ο θυμός, η οργή, η θλίψη, ήταν απολύτως κατανοητά και αναμενόμενα συναισθήματα μετά από μία τέτοια εθνική τραγωδία. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, τα οποία πήραν το τρένο, ένα κατεξοχήν μέσο μαζικής μεταφοράς -δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να παίρνουν το αεροπλάνο- για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιό τους. Γι’ αυτό και ήταν τόσο έντονα τα βιώματα και μας ακούμπησε αυτή η τραγωδία όλους, γιατί όλοι θα μπορούσαμε να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά σε ένα τέτοιο τρένο. Τα δικά μου παιδιά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το τρένο κατά κόρον, άρα καταλαβαίνω απόλυτα αυτή την αντίδραση».

Για το τι δεν πρόλαβε να κάνει στην τετραετία διακυβέρνησης: «Α, πολλά. Νομίζω ότι δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε τεράστια βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά θα σου πω ότι πέτυχε κιόλας γιατί καταφέραμε να εισάγουμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων. Διότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να παρέχει μια υπηρεσία που έχει να κάνει ας πούμε με τις μεταφορές ή με την υγεία, πρέπει να συνεργαστεί με το συναρμόδιο Υπουργείο. Οπότε, εγκαθιδρύσαμε και μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων η οποία στο παρελθόν δεν υπήρχε. Όμως, στις βαριές δομές του κράτους έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε».

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε σχέσεις τουλάχιστον ευγένειας και ευπρέπειας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Διασκεδάζω πάρα πολύ ειδικά με ορισμένα βίντεο τα οποία κάνουν για τον Κουτσούμπα. Αυτό το «αυτοί είστε», μου το λέει και η κόρη μου συνέχεια. Μου το λέει συνέχεια. Μπαίνω στο σπίτι και λέω ''πώς σου φάνηκε;'' και μου λέει ''αυτοί είστε''. ΟΚ, εντάξει λέω».

Για τις υποκλοπές και για το πώς κλείνει αυτή η υπόθεση: «Κλείνει με δύο τρόπους. Κλείνει δικαστικά, με την έρευνα τού τι ακριβώς έγινε. Και κλείνει και επιχειρησιακά, όπως ήδη έχει κλείσει, με μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε περισσότερα φίλτρα, ώστε να είναι πιο δύσκολη η νόμιμη επισύνδεση. Και φυσικά, κηρύσσοντας έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο στα παράνομα λογισμικά, τα οποία δυστυχώς κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα και πολλοί μπορεί να έχουν πρόσβαση. Με αποτέλεσμα, τεχνολογικές δυνατότητες που παλιά θα τις είχαν μόνο κράτη, τώρα να μπορούν να τις έχουν ιδιώτες, τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και ξεκινάμε πάντα - πρέπει να σου το πω κι εγώ αυτό και για μένα - με την παραδοχή ότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς τελικά το πλήρες απόρρητο των επικοινωνιών».