Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα μισόλογα και τα κινητά «πρόδωσαν» τους δράστες

Επιμέλεια: Newsroom
Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα μισόλογα και τα κινητά «πρόδωσαν» τους δράστες
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αποτρόπαιας πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Ενώπιον του ανακριτή που εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν δύο χρόνια έξω από το σπίτι του.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία οδηγήθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 5 Μαΐου.


Σύμφωνα με το reader.gr, στη δικογραφία περιλαμβάνονται πέντε άτομα: Εκτός από τους τα δύο αδέρφια 40 και 48 ετών που συνελήφθησαν, κατονομάζονται επιπλέον τρία πρόσωπα που ελέγχονται για το ρόλο τους που φέρονται να είχαν στην εν ψυχρώ εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, για τα τρία άτομα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, δεν υπάρχουν ακόμη ικανά επιβαρυντικά στοιχεία ώστε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Η ΕΛ.ΑΣ συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες, ενώ αναμένεται και η συνδρομή της Europol.

Το μοιραίο βαν και τα κινητά που πρόδωσαν τα αδέρφια

Από την έρευνα βρέθηκαν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αποτρόπαιας πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δύο δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από άλλες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο αδερφών, οι οποίοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου scooter καθώς και ένα φορτηγό βαν.

Μάλιστα όπως τόνισαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρουσίαση, υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο από την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας, που δείχνουν την μηχανή και το βαν να πηγαίνουν μαζί προς το σπίτι του Καραϊβάζ. Εκείνη την μέρα, όμως, ο δημοσιογράφος έφυγε μισή ώρα νωρίτερα από το σπίτι του από ότι συνήθιζε και ανέτρεψε τα σχέδια τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το βαν ανήκει σε εταιρεία που σχετίζεται με τον 48χρονο. Για το λόγο αυτό ο 48χρονος προσήχθη πριν από 15 μέρες στη ΓΑΔΑ όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί βρισκόταν στο τόπο της δολοφονίας του Καραϊβάζ το βαν του.

Ο 48χρονος όμως δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στους αστυνομικούς και απάντησε μόνο ότι δεν θυμόταν, ενώ και από τον οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν.

Ακόμα ένα στοιχείο που αποκαλύφθηκε κατά την παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι τα κινητά των δυο αδερφών ήταν για δύο μέρες, το επίμαχο χρονικό διάστημα, σε παύση, δηλαδή «ακίνητα».

Στην συνέχεια της προανακριτικής διαδικασίας, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων, ανέκυψε η συμμετοχή του 40χρονου και του 48χρονου στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος πυγμάχου την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και εκείνη την ημέρα το κινητό του 40χρονου ήταν σε παύση.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των προανακριτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν και για τις δύο υποθέσεις, υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και κατόπιν εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Τα δύο αδέρφια ήταν ψύχραιμα κατά την σύλληψή τους και είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές. Ειδικότερα είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής.

Επιπλέον, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.