Έργα τέχνης: Αυτά είναι τα πέντε πιο όμορφα διαβατήρια του κόσμου

Έργα τέχνης: Αυτά είναι τα πέντε πιο όμορφα διαβατήρια του κόσμου
Μπορεί να μην είναι τα πιο ισχυρά, σίγουρα όμως αποτελούν τα πιο όμορφα διαβατήρια που έχουμε δει εκεί έξω.

Όπως ορισμένα διαβατήρια είναι πιο ισχυρά από άλλα, έτσι ακριβώς κάποια είναι πιο όμορφα από από τα συνηθισμένα. Αν έχετε σταθεί σε κάποια ουρά αεροδρομίου, ίσως έχετε προσέξει μερικούς επιβάτες από άλλες χώρες να κρατούν μαύρα, μπλε ή κόκκινα διαβατήρια, τα οποία είναι διακοσμημένα κάπως περίτεχνα.

Σχεδιαστές από όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τα διαβατήρια αυτά, από βαρετά νομικά έγγραφα σε καινοτόμα και συναρπαστικά έργα τέχνης που διαφημίζουν τα καλύτερα στοιχεία ενός προορισμού. Ας δούμε τα πέντε πιο όμορφα.

Νορβηγία

...

Αν ξεφυλλίσετε το νορβηγικό διαβατήριο, θα δείτε στις σελίδες του από κόλπους και βουνά μέχρι λίμνες, ποτάμια και δάση. Κάτω από το φως, οι σελίδες αυτές ζωντανεύουν με εικόνες από τον νυχτερινό ουρανό και το Βόρειο Σέλας. Το διαβατήριο ανανέωσε την ταυτότητά του το 2020, με νέο σχεδιασμό και εμφάνιση. Σίγουρα το χρωματιστό εξώφυλλο του με τα χρυσά γράμματα ξεχωρίζει.

Νέα Ζηλανδία

Εκτός από ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, η Νέα Ζηλανδία διαθέτει επίσης ένα από τα πιο όμορφα. Το μαύρο φόντο δημιουργεί μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα ασημένια γράμματα και τις απεικονίσεις του. Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα δείτε ασημένιες φτέρες στις πλευρές, ένα φυτό που υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία και θεωρείται σύμβολο δύναμης και αντοχής. Οι οπαδοί του κρίκετ μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με το σύμβολο, καθώς εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στις φανέλες της ομάδας κρίκετ της χώρας.

Βέλγιο

Το βελγικό διαβατήριο επανασχεδιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022. Αν και το κόκκινο εξώφυλλο διατηρεί το παραδοσιακό χρυσό οικόσημο και το ανάγλυφο περίγραμμα της χώρας, οι εσωτερικές σελίδες προσφέρουν μια πιο παιχνιδιάρικη πινελιά. Στο παλιό διαβατήριο οι σελίδες κοσμούνταν με απεικονίσεις διάσημων τόπων, ωστόσο τώρα έχουν αντικατασταθεί από δημοφιλείς χαρακτήρες των βελγικών κόμικς. Επομένως, μην εκπλαγείτε αν δείτε τον TinTin ή τα Στρουμφάκια!

Ιαπωνία

...

Το ιαπωνικό διαβατήριο, το οποίο ανακηρύχθηκε ως το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου για το 2023, παρέχει στους κατόχους του πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 χώρες. Το εξώφυλλό του είναι μίνιμαλ, με ένα χρυσό λουλούδι σε κόκκινο φόντο. Ιστορικά, η ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια ήταν γνωστή ως ο "θρόνος των χρυσανθέμων" και το χρυσάνθεμο αποτελούσε ανέκαθεν το αυτοκρατορικό οικόσημο. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως όσο η σάκουρα, το λουλούδι αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ιαπωνική μοναρχία ακόμη και σήμερα.

Αυστραλία

Στο κέντρο του μπλε διαβατηρίου της Αυστραλίας βρίσκεται ο θυρεός της Κοινοπολιτείας, ο οποίος απεικονίζει δύο από τα πιο αγαπημένα ζώα της χώρας: το καγκουρό και το εμού, που κρατούν από μια ασπίδα που αντιπροσωπεύει τις έξι πολιτείες της. Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία 3M™ Colour Floating Image στα διαβατήριά της. Όταν οι σελίδες γέρνουν υπό συγκεκριμένη γωνία κάτω από φως, οι στυλιζαρισμένες εικόνες των καγκουρό φαίνεται να ξεπηδούν από μέσα.