Βίντεο που σοκάρει: Αστυνομικοί στις ΗΠΑ χτύπησαν λάθος πόρτα και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Βίντεο που σοκάρει: Αστυνομικοί στις ΗΠΑ χτύπησαν λάθος πόρτα και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη (vid)
Σε λάθος σπίτι πήγαν αστυνομικοί στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν το λάθος άτομο.

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη την 5η Απριλίου στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Το κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε κλήση για συμβάν ενδοοικογενειακής βίας και αστυνομικοί έσπευσαν μέσα στη νύχτα και χτύπησαν την πόρτα σπιτιού στην Φάρμιγκτον.

Ενώ η κλήση αφορούσε στο σπίτι με αριθμό 5308 της λεωφόρου Βάλι Βιου, η περίπολος των τριών αστυνομικών χτύπησε επανειλημμένα την πόρτα της κατοικίας με αριθμό 5305, ήταν διακοσμημένη με πασχαλινό λαγουδάκι, φωνάζοντας «αστυνομία!».

Όπως κατέγραψαν οι κάμερες που φόραγαν, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές της πολιτείας, ο Ρόμπερτ Ντότσον, 52 ετών, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, πήγε να τους ανοίξει – κρατώντας πιστόλι στο χέρι. Του φώναξαν να ρίξει το όπλο και να σηκώσει ψηλά τα χέρια και λίγο αργότερα του έριξαν. Ο άνδρας εξέπνευσε λίγη ώρα μετά.

Κατόπιν η σύζυγός του, επίσης οπλισμένη με πιστόλι, ούρλιαξε «ω θεέ μου» κι άνοιξε πυρ εναντίον τους – ανταπέδωσαν τα πυρά, προτού η γυναίκα συνειδητοποιήσει πως ήταν αστυνομικοί και κατεβάσει το όπλο, χωρίς να τραυματιστεί ούτε εκείνη ούτε τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Η αστυνομία τόνισε πως δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί τα μέλη της πήγαν σε λάθος σπίτι, παρότι είχαν υπάρξει επανειλημμένα επικοινωνίες με το κέντρο. Με βάση τα βίντεο από τις κάμερες που φόραγαν, συνειδητοποίησαν πως δεν βρίσκονταν εκεί όπου έπρεπε μερικές στιγμές προτού ανοίξει η πόρτα.

Τα ονόματα των αστυνομικών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Στιβ Χέμπι υπογράμμισε πως η υπηρεσία έχει συναίσθηση της «βαρύτητας» του επεισοδίου. «Ως αρχηγός της αστυνομίας, θέλω να πω πως είμαι συντετριμμένος» για την «απίστευτα τραγική κατάληξη της υπόθεσης αυτής», τόνισε, εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του» στην οικογένεια του θανόντα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Pew Research Center, περίπου το 40% των αμερικανικών νοικοκυριών κατέχει όπλο ή όπλα. Την περασμένη χρονιά, καταγράφηκαν κάπου 44.000 θάνατοι αποδιδόμενοι σε όπλα στις ΗΠΑ· οι μισοί ήταν φόνοι, δυστυχήματα ή περιπτώσεις νόμιμης άμυνας, οι άλλοι μισοί αυτοκτονίες, σύμφωνα με τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.