Spave: Τίποτα δεν τον φθείρει! (vid)

Spave: Τίποτα δεν τον φθείρει! (vid)
Ο ράπερ που δημιουργεί για την ψυχή του. Ατόφιο ταλέντο που σίγουρα δεν το προσπερνάς. Ακούστε τον!

Τα λόγια στον τοίχο δεν είναι γραμμένα με σπρέι, αλλά με χτυπήματα πάνω σε μαύρα πλήκτρα. Εδώ, το μαύρο δεν είναι χάος και αιώνια αποσύνθεση. Στην περίπτωσή του συγκεκριμένου ράπερ αυτό το χρώμα είναι η εικόνα του άφθαρτου. Αυτός ο καλλιτέχνης «φτύνει» τις ρίμες και τα γράμματα σπάει, κομμάτια τα κάνει και όσοι ξέρουν αρκεί ένα φθ για να σε συνεπάρει. Δεν χρειάζεται να φτιάξει δίσκο, LP, άλμπουμ, να δώσει συναυλίες, να κάνει live και να πληρώσει διαφημιστικές καμπάνιες. Όχι! Το κοινό της χιπ-χοπ κοινότητας τον ξέρει, τον στηρίζει και καταλαβαίνει τι μπορεί να κάνει. Στην περίπτωση του αρκεί ένα επιχείρημα, μία στιγμή, για να καταλάβεις την αξία του: α καπέλα. Ναι, η φάση που ο ερμηνευτής δεν χρειάζεται μουσικά όργανα και αρκούν το στόμα, η φωνή, η ψυχή… Το κοινό του συγκεκριμένου είδους ξέρει ότι εκεί -στη μοναξιά του μικροφώνου- γεννιούνται οι μεγάλοι ερμηνευτές, εκεί δοκιμάζεται ο MC και εκεί φτιάχνει τα τραύματά του. Ε, ο Spave δεν φοβήθηκε ποτέ αυτή τη διαδικασία. Εκεί «έραψε» το φθ στη φωνή του και έδειξε γιατί δεν φοβάται τη φθορά. Στην απόλυτη μοναξιά κράτησε τους φόβους του ζωντανούς και υποταγμένους. Γι’ αυτό και εμείς δεν θα πεθαίνουμε ποτέ. Σεβασμός για τον Spave, σεβασμός… [η φωτογραφία από τη σελίδα του στο Spotify]

Μια ανάσα που σαρώνει!


Ο Spave δεν έχει «κάψει» τη μεγάλη σκηνή. Ακόμη. Ο Spave δεν θέλει να κερδίζει κάθε battle που υπάρχει. Δεν το έχει ανάγκη. Ο Spave δεν θέλει τη λάμψη του ψεύτικου και τη μόδα που επιτάσσει παιχνίδι με καθετί επιφανειακό. Όταν τον ακούς να ραπάρει δεν υπάρχει «μπλινκ», «μπλινκ», αλλά μια ανάσα που σαρώνει τις αδύναμες ρίμες. Το ύφος του δεν ακολουθεί το πομπώδες που η μίμηση δημιουργεί. Τον Spave τον χαρακτηρίζει ο τρόπος που ελέγχει και κινεί τη φωνή του. Ευπροσάρμοστη και όταν αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες δεν μένει τίποτα όρθιο. Οι ήχοι μένουν λίγο περισσότερο στον χώρο και το μουσικό σχήμα ενώνεται τέλεια με το λεκτικό. Στα κομμάτια που έχει δώσει μέχρι στιγμής υπάρχει κάτι άγριο, κάτι που καταλαβαίνεις ότι βγαίνει μέσα από την ψυχή του. Λάθος. Κάτι που βγαίνει μέσα από τη φθορά της ψυχής του. Ο Spave δείχνει τι μπορεί να κάνει ο ράπερ όταν δεν αντέχει άλλο, όταν όλα όσα τον «πνίγουν» πρέπει να ξεσπάσουν. Τον ακούς και ξεχνιέσαι, αφήνεσαι στη μελωδία και τη δύναμη της φωνής του. Ο τρόπος που κυλά ο λόγος του ενισχύει τον ρυθμό και το ηχητικό φόντο. Ο Spave είναι εδώ και σίγουρα θα «κάψει» τη μεγάλη σκηνή.

Το πάθος ξεχειλίζει


Ο εν λόγω καλλιτέχνης διαθέτει γερές ραπ ρίζες. Μαζί με τους Bloody Hawk, Epel, Nimbus D, έφτιαξαν το διαδικτυακό κανάλι (YouTube) Φθείρομαι. Η αναφορά και η τοποθέτηση δίπλα σε αυτούς τους ράπερ έχει σημασία. Αυτοί που ακούνε τα κομμάτια του τον θεωρούν ισάξιο τους και για κάποιους είναι καλύτερος του Hawk. Ο τρόπος που κάνει ραπ ο Spave δεν έχει πολλούς μιμητές. Άμεσος, ωμός και λυρικός, με flow που ξεπερνά κάθε μουσική πρόκληση, ενώ οι στίχοι των κομματιών δεν φεύγουν εύκολα από τη μνήμη. Το πάθος ξεχειλίζει και η ένταση δεν χάνει σε κανένα σημείο. Μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει LP, όμως κάθε του τραγούδι είναι και μια εμπειρία. Το ηχητικό παρασκήνιο είναι πολυεπίπεδο και ακουμπά τόσο στο σήμερα όσο και στο αύριο. Αν μπείτε στη σελίδα του στο Spotify θα βρείτε τα περισσότερα κομμάτια του. Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε αυτά θα ήταν τα: «Στο μέτωπο σημάδι», «Δαίμονες», «Smoke», «Νέον», «Νεύρα και φοβίες». Σε αυτά θα ακούσετε, θα καταλάβετε, θα σεβαστείτε την ικανότητα του στο freestyle και στην έκφραση χωρίς συνοδεία οργάνων. Στο σινγκλ «Δαίμονες» συνεργάζεται άψογα με τους Trouf, Bloody Hawk, Wang.Το ραπ του Spave είναι σαν το αναμμένο σπίρτο που ρίχνεις στη βενζίνη. Η φλόγα φουντώνει και τίποτα δεν μένει όρθιο. Πραγματικά αξίζει να ακούσετε αυτόν τον ραπ καλλιτέχνη.

@Photo credits: Spotify