«Mute - Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας»: Ένα podcast για την έμφυλη βία

Newsroom
«Mute - Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας»: Ένα podcast για την έμφυλη βία
To podcast παρουσιάζει τη συστηματική έμφυλη βία της καθημερινότητας μέσα από μαρτυρίες γυναικών που την έζησαν.

Μια ξεχωριστή ιδέα που επικεντρώνεται σε μια από τις σημαντικότερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αυτή της έμφυλης βίας, παρουσιάζεται στο podcast «Mute – Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας» του δημοσιογράφου Ανδρέα Βάγια.

Το podcast έκανε πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το «βραβείο για ανάπτυξη ενός πρωτότυπου podcast» που δημιούργησε το iMEdD σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση για την υλοποίηση του podcast συγκέντρωσε το υψηλότερο σκορ στα κριτήρια που είχαν εξαρχής οριστεί (δημοσιογραφική αξία, πρωτοτυπία θέματος και παρουσίασης, μεθοδολογία, τεκμηρίωση και ρεαλιστικό πλαίσιο εκτέλεσης).

Στο κέντρο του podcast είναι οι γυναίκες, σαν τις 4 που εμπιστεύτηκαν τις μαρτυρίες τους και γυναίκες που υποφέρουν. Είναι οι γείτονες που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει κι αδιαφορούν ή ακόμα κι αν καλέσουν τις αρχές εκείνες ανταποκρίνονται «σαν να κάνουν παρατήρηση σε ένα παιδικό πάρτι που ακούνε δυνατά τη μουσική», όπως λέει η Σύλβια Μουρούτη που στο διπλανό διαμέρισμά από το δικό της στη Δάφνη συνέβη μια από τις πολλές γυναικοκτονίες των τελευταίων χρόνων.

Ο Ανδρέας Βάγιας συνομιλεί επίσης με την αρχιτεκτόνισσα Πολίνα Πρέντου και την ψυχολόγο Ελένη Χουβαρδά, εξερευνώντας τις διαφορετικές διαστάσεις εκείνου που συμβαίνει στην άλλη πλευρά της μεσοτοιχίας.

Μπορείτε να ακούσετε το podcast εδώ