ASUS ROG Strix Scar 18: Το απόλυτο gaming laptop του 2023 (vids)

ASUS ROG Strix Scar 18: Το απόλυτο gaming laptop του 2023 (vids)
Μια νέα πρόταση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η αλήθεια είναι πως τα gaming laptops έχουν ξεφύγει αρκετά σε επίπεδο επιδόσεων και μπορούν να ανταγωνιστούν πλέον ακόμη και desktop συστήματα σε επίπεδο gaming. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν αυτά τα «αλλά…». Στην περίπτωση του ROG Strix Scar 18 (2023) G834 δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Η σειρά της ASUS είναι γνωστή για το focus που κάνει στο gaming και το νέο μοντέλο δεν ξεφεύγει από αυτή τη λογική, προσφέροντας μοναδικές επιδόσεις.

Το φορητό σύστημα έρχεται με Windows 11 Pro για τις καλύτερες δυνατές λειτουργίες στο gaming, νέα γιγαντιαία οθόνη 18 ιντσών με αναλογία πλευρών 16:10, 240Hz/3ms και κάλυψη DCI-P3, επεξεργαστή έως και Intel Core i9, τεχνολογία Tri-Fan και full-surround αεραγωγούς, κάρτα γραφικών έως και GeForce RTX 4090 Laptop με υποστήριξη NVIDIA Advanced Optimus και DLSS 3, αλλά και Dolby Vision και Dolby Atmos. Περιμετρικά συναντάμε πολλές επιλογές θυρών και επιλογών σύνδεσης. Στα δεξιά βρίσκουμε δύο θύρες USB Type-A 3.2 Gen 2 και στα αριστερά τις υποδοχές για τα μικρόφωνα, μία θύρα HDMI 2.1, μια θύρα LAN και δύο θύρες UBS Type-C.

ASUS

Επειδή οι επιδόσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή ενός gaming laptop, η ASUS έχει εστιάσει εκεί που πρέπει. Το νέο της gaming laptop μπορεί να ενισχυθεί από επεξεργαστή έως και Intel Core i9-13980HX 13ης γενιάς, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop με μέγιστη ισχύ γραφικών 175W και Windows 11 Pro. Αποτέλεσμα του παραπάνω συνδυασμού είναι η αποδοτική λειτουργία ακόμη και στα πιο «βαριά» σύγχρονα παιχνίδια, με υποστήριξη NVIDIA Advanced Optimus. Από πλευράς μνήμης, δε, το σύστημα… σηκώνει έως και 64GB DDR5 RAM και δίσκο έως και 4TB PCIe Gen4x4, διευκολύνοντας όλες τις διεργασίες, από το gaming έως και το streaming.

ASUS

Με τη βοήθεια του διακόπτη NVIDIA Advanced Optimus, τα frames στα παιχνίδια περνούν από την ανεξάρτητη κάρτα γραφικών στην οθόνη και με αυτόν τον τρόπο, η απόδοσή τους βελτιώνεται κατά 5-10% σε σύγκριση με συστήματα χωρίς αυτόν το μηχανισμό. Η μνήμη φτάνει σε απόδοση τα 4800Mhz, κάνοντας έτσι έως και 50% λιγότερο χρόνο για εγγραφή σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα. Τέλος, ο ενσωματωμένος δίσκος SSD 4ης γενιάς σε διάταξη RAID 0 υποστηρίζει ταχύτητες έως και 7000MB/s, έτσι ώστε και τα μεγάλα αρχεία να εγκαθίστανται γρήγορα, αλλά και η οποιαδήποτε αντιγραφή/μεταφορά να ολοκληρώνεται στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

ASUS

H κάρτα γραφικών παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύστημα και είναι δεδομένο ότι θα δείτε ένα τεράστιο άλμα προς τα μπροστά με τη χρήση της. Με την υποστήριξη DLSS 3 μέσω ΑΙ και υποστήριξη ray tracing, κάθε ίχνος στην οθόνη και κάθε λεπτομέρεια στον κόσμο του παιχνιδιού αποδίδεται ρεαλιστικά και όπως ονειρεύονταν οι δημιουργοί. Για όσους θέλουν να δουλέψουν και με το νέο τους gaming laptop, το σύστημα είναι πλήρως συμβατό και εκμεταλλεύεται το NVIDIA Studio για τη χρήση RTX και επιτάχυνση AI σε πολλές σχετικές εφαρμογές. Ακόμη, με τη βοήθεια της σουίτας NVIDIA Max-Q, το σύστημα βελτιώνεται μόνο τους σε όλα τα επίπεδα, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Είναι γνωστό πως οι υψηλές επιδόσεις συνοδεύονται και από αυξημένες θερμοκρασίες και το ASUS ROG Strix Scar 18 φροντίζει να αντιμετωπίζει το θέμα. Το κυρίως σώμα και η motherboard του είναι επανασχεδιασμένα με νέα ψύκτρα πλήρους πλάτους (χωρισμένη σε τρία τμήματα που πιάνει και 82.5% μεγαλύτερη επιφάνεια από τα περσινά μοντέλα) και πτερύγια που βρίσκονται κοντά στους αεραγωγούς, έτσι ώστε ο αέρας να απομακρύνεται από το εσωτερικό με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Το σύστημα χρησιμοποιεί 3 (αντί για 2) ανεμιστήρες για να διατηρεί χαμηλή τη θερμοκρασία σε επεξεργαστή και VRAM, ενώ φέρει και 7 αγωγούς θερμότητας και υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.

ASUS

Το αποτέλεσμα όλων παραπάνω περνάει από την οθόνη Nebula της συσκευής και φτάνει στα μάτια του χρήστη. Ο ρυθμός ανανέωσής της στα 240Hz, η 100% κάλυψη DCI-P3 και τα 500 nits φωτεινότητας είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή σε συσκευές αυτής της κατηγορίας, ενώ είναι αλήθεια πως οι 18 ίντσες με την αναλογία πλευρών 16:10 και το FullHD 165Hz panel θα αποδώσουν όλα τα χρώματα και τις κινήσεις με τον τρόπο που δεν θα πιστεύατε πως θα δείτε ποτέ. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την υποστήριξη Dolby Vision (για βελτίωση στην ποιότητα του 4K HDR) και Adaptive Sync. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε μέσα σε όλα πως και τα πολύ μικρά περιθώριά της βοηθούν ιδιαίτερα στο να εκμεταλλεύεστε όλη την επιφάνεια για τα του display, ενώ και η antiglare επίστρωση που φέρει μειώνει αποδοτικά τους αντικατοπτρισμούς.

Τι θα ήταν ένα… εργαλείο για τον gamer αν δεν του έδινε και τις κατάλληλες επιλογές παραμετροποίησης; Το ASUS ROG Strix Scar 18 έρχεται με πολλές επιλογές για τον gamer. Με τη βοήθεια του Armoury Crate μπορείτε να πειράξετε όλες τις ρυθμίσεις και να παίξετε ακόμη και με τις θερμοκρασίες, έχοντας πάντα εικόνα σε πραγματικό χρόνο του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών και της μνήμης. Το φωτισμό RGB μπορείτε να τον πειράξετε μέσω του Aura Sync για να το φέρετε ακριβώς στα γούστα σας, ενώ έχετε πολλές επιλογές και για το θόρυβο που παράγεται από τους ανεμιστήρες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

ASUS

To πληκτρολόγιο είναι ένα επίσης δυνατό σημείο που έχει επενδύσει αρκετά η ASUS. Διαθέτει ειδικούς διακόπτες πιστοποιημένους για χρήση έως και 20 εκ. χτυπημάτων με την τεχνολογία n-key rollover που δίνει ξεχωριστή εντολή για κάθε ένα από αυτά που πατάτε, χωρίς να χάνεται τίποτα. Είναι μάλιστα πλήρους μεγέθους (το επιτρέπει, άλλωστε, το μεγάλο σώμα του laptop) και φέρει πέραν των κλασικών πλήκτρων και ειδικά τις διάφορες συντομεύσεις. Η τεχνολογία ROG Overstroke καταγράφει νωρίτερα κάθε πάτημα πλήκτρου για άμεση απόκριση στα games και κάτω από το keyboard υπάρχει και ένα 10% μεγαλύτερο touchpad για άνεση και πολλές επιλογές.

ASUS

Gaming και ήχος πάνε μαζί και σίγουρα οι gamers επιθυμούν και μία ικανοποιητική απόδοση χωρίς τη χρήση ακουστικών. Το ASUS ROG Strix Scar 18 υποστηρίζει με τα 4 ηχεία του Dolby Atmos με δύο tweeters που στέλνουν τον ήχο προς τα κάτω και δημιουργούν μια ρεαλιστική ατμόσφαιρα. Μέσω τεχνολογίας ΑΙ, ο θόρυβος «καθαρίζει» και στον εισερχόμενο και στον εξερχόμενο ήχο και έτσι ακόμη και στα streams ή τις συνομιλίες, τα πάντα είναι καλύτερα. Και όλα αυτά έρχονται με μία μπαταρία 90Wh που μπορεί να προσφέρει πολύωρη χρήση μακριά από το ρεύμα. Ο παρεχόμενος φορτιστής 330W, δε, μπορεί να φτάσει την μπαταρία του SCAR 18 στο 50% σε μόλις 30 λεπτά!

ASUS

Στα της επικοινωνίας, το ASUS ROG Strix Scar 18 φέρει θύρα RJ45 και υποστηρίζει το ασύρματο πρωτόκολλο Wi-Fi 6E για την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, χωρίς παρεμβολές και «θόρυβο» άλλων ασύρματων δικτύων πέραν της σύνδεσής μας, ενώ με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και το μικρότερο δυνατό lag, μία παράμετρος που παίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο gaming. Πέραν των δύο κεραιών που φέρει για αυτόν τον τύπο επικοινωνίας, υποστηρίζει και πρωτόκολλο Bluetooth 5.2 για άνετη επικοινωνία με άλλες συσκευές και περιφερειακά.

ASUS

Συνολικά, το ASUS ROG Strix Scar 18 είναι από τα πληρέστερα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην αγορά των φορητών gaming laptops. Υποστηρίζει επιδόσεις που αγγίζουν αυτές πανίσχυρων desktop συστημάτων, προσφέρει πολλές επιλογές ακόμη και για ρυθμίσεις πιο advanced χρηστών, αλλά καλύπτει και τις ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή που θέλει απλά να έχει πάντα και παντού μαζί του ένα «τέρας» για το gaming του.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδόσεις του νεότερου gaming laptop της ASUS στο επίσημο ελληνικό site της εταιρείας.